Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám takovýto příklad -je to i s postupem a výsledkem. (nevím, jestli je postup správný)
Určování momentu setrvačnosti u jednodušších objektů jsem třeba pochopil, ale s tou půlkružnici to nechápu. Proč tam je zrovna takový postup? Můžete mi ten postup někdo popsat/vysvětlit? díky
↑ Mara321:
Nevím jak ostatní, ale já žádný obrázek nevidím, akorát malinkatý bílý čtvereček. Zkus to nějak opravit, poslat třeba přímo odkaz na obrázek tam kde je uložený, nebo nevím.
↑ Mara321:
Výsledek dobře je, postup vypadá jako nesmysl.
zdenek1 napsal(a):
↑ Mara321:
Výsledek dobře je, postup vypadá jako nesmysl.
Ok, taky se mi to zdálo jako nesmysl. Ale právě potřebuju vědět správný postup. Můžete mi prosím teda někdo alespoň naznačit nebo poradit jak na to? díky.
↑ Mara321:
Hledáme moment setrvačnosti vzhledem k průměru, tj. k ose .
Délková hustota
Délka oblouku jako funkce je
a protože , je
↑ Mara321:
Pokud dobře koukám, ten postup je špatně. Takhle by se počítal moment setrvačnosti plného disku vůči ose symetrie. Naše těleso je ale jen "půlobruč".
Správný postup v pár bodech.. Nakresli si obrázek, zjednoduš to nějakou symetrií, pokud nějakou najdeš, a potom sestav integrál tak, abys všechny "kousky" té půlkružnice zpracoval vzorečkem a jedotlivé příspěvky posčítal.
m je hmotnost toho kousku, r jeho vzdálenost od osy rotace. Jinak ty "kousky" ber jako takové zjednodušení, těleso je spojité a bude se tam integrovat, "kousky" budou infinitesimální.
Konkrétněji - pokud píšeš, že chápeš jednodušší tělesa, představ si tu půlobruč složenou z bodů jako na obrázku - jejich moment setrvačnosti spočítat jistě umíš. Moment celé půlobruče je suma momentů bodů. Jde jen o to, přejít k tomu spojitému případu a udělat ze sumy integrál. V obrázku jsem zkusil naznačit podle čeho by šlo asi integrovat. Navíc počítám jen čtvrtku obruče, takže nakonec nesmím zapomenout vynásobit to dvěma.
Pomůže to aspoň trochu?