Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, Asi vás opět pobaví můj dotaz, ale už jsem zoufalý a nevím jak dál. Připravuji se na zkoušku z marematické analýzy a zrovna počítám integrály. POchopil jsem integraci pomocí per partes, pochopil jsem první substituční metodu, ale vůbec nerozumím té druhé. Mám skripta, hledal jsem i materiály na internetu, ale pořád nevím jak na to. Prosím vám mohli by jste mi nějak pomoct, popřípadě mi to nějak vysvětlit? Už jsem zoufalý. Všem, kteří se tady napíšou předem děkuji.
↑ xificurC:
Ide o substitúciu
pri ktorej![kopírovat do textarea $\int f(x)\,\rm{d}x=F\left[g^{-1}(x)\right]+C$](/mathtex/b6/b6158854578a7b725d5da8993a5c8aa4.gif)
↑ pokus123:
Neviem, čo na tom chápať. Keby som mal vysvetliť, tak zase len to isté čo je v skriptách. Možno poradí niekto iný.
Příklad.
výhoda je v určení dx, přímo, ale naopak musíš vyjádřit inverz
x=sinh t
dx=cosh t dt

... per partes prostě
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate+sqrt(x^2%2B1)
Show steps- řeší se se ale pomocí tan
↑ <h1>dydy</h1>: Tady to x=sinh t chápu ale jak s toho zjistím t pro zpětnou substituci?
↑ pokus123:
Jde o to, že substituci v integrálu můžeme provést jedním či druhým (tj. opačným) směrem, podle toho, jak je to výhodné
s ohledem na tvar integrované funkce. Každá z obou verzí věty o substituci popisuje jednu z těchto dvou cest:
1)
(substituce
),
2)
(substituce
, viz též ↑ <h1>dydy</h1>:).
V prvém případě má substituce tvar g(x) = t , ve druhém případě x = h(t) .
Obě věty by se daly shrnout do věty jediné, zhruba řečeno
"....., potom
, pokud aspoň jedna strana této rovnosti má smysl. "
V tom tvrzení je implicite obsažen dodatek "a pak má smysl i druhá strana a platí rovnost" . Předpoklady si doplň sám. :-)
↑ pokus123:
a základný integrál
Stránky: 1