Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám takú úlohu, ibaže mi nenapadá ako to previesť do programu.
Pr] Predstavme si, že chceme nájsť strednú hodnotu z kolekcie hodnôt. Predpokladajme, že sme už nejaké hodnoty načítali a nevieme koľko ešte ostáva načítať. Dokáže, že nemôžeme zrušiť žiadnu z načítaných hodnôt.
Neviete čo presne myslia pod tou strednou hodnotou? Pretože strednú hodnotu by som mohol vypočítať aj aritmetickým priemerom a a tam potom môžem zrušiť akúkoľvek hodnotu, lebo tam mi stačí zaznamenať súčet a počet.
Aha, takže prišiel som na to, že pod strednou hodnotou myslia medián.
EDIT//
No takže po ďalšom premýšľaní( nie, že by som sa od zaslania prvého príspevku nad týmto neprestajne zamýšľal ale sem tam sa k tomu v mojich myšlienkach vrátim) si to predstavujem asi takto:
Ešte predtým než poviem ako si to predstavujem tak sem uvediem kompletné zadanie, neviem prečo som to nespravil hneď.
Pr] Predstavme si, že chceme nájsť strednú hodnotu z kolekcie hodnôt. Predpokladajme, že sme už nejaké hodnoty načítali a nevieme koľko ešte ostáva načítať. Dokáže, že nemôžeme zrušiť žiadnu z načítaných hodnôt. Hint: Jedna stratégia dokazovania je predpokladať, že niektorú hodnotu zrušiť môžeme a potom nájsť také hodnoty pre ešte nenačítanú - a teda neznámu - časť kolekcie, ktoré by spôsobili, že strednou hodnotou( mediánom) bude práve hodnota, ktorú sme zrušili.
Čiže si to predstavujem asi tak že keď kolekcia, ešte nenačítaná
obsahuje hodnoty
no a dajme tomu zruším
a teda
. V tom prípade viem nájsť hodnoty 5, 4, že keď kolekcia už plná
obsahuje hodnoty
. Medián je
. Čiže tá hodnota, ktorú som zrušil.
Čomu ale trocha nerozumiem je, že v podstate keď si zruším jednu hodnotu tak sa mi vytvorí iná kolekcia, ktorá by s tou prvou nemala súvisieť.
Za názory vopred ďakujem :).