Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 08. 2010 11:18

Nik
Zelenáč
Reputace:   

Pravděpodobnost

Zajímalo by mě, když mám hod mincí, zda lze nějak matematicky určit okamžik, kdy zvolit právě pannu nebo orla, tak aby se změnila pravděpodobnost ve prospěch jedné nebo druhé strany.

• (téma jako vyřešené označil(a) pietro)

#2 09. 08. 2010 11:27 — Editoval byk7 (09. 08. 2010 11:28)

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Re: Pravděpodobnost

To mi spíš přijde jako fyzikální úloha.
V potaz musíš brát spoustu veličin, aby byl výsledek co nejpřesnější, např. tření vzduchu, úhel pod kterým byla mince hozena, její hmotnost, atd.

Takže šlo by to, ale bylo by to velmi náročné (edit: aspoň z mého pohledu).

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#3 09. 08. 2010 12:19

Nik
Zelenáč
Reputace:   

Tak trochu upravím zadání, aby bylo více zřetelné. Mám nějaký generátor pseudonáhodných čísel a generuji čísla 1 a 0. Při velkém počtu opakování se blížím k pravděpodobnosti 50:50 pro obě varianty. Má otázka je, zda lze nějak matematicky určit okamžik, kdy bude generováno číslo 1 nebo 0. Předpoklad je, že nevím jaký generátor je použit pro generování čísel.

#4 09. 08. 2010 12:23

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Toto není moje parketa, ale myslím si, že pokud nevím, o jaký algoritmus jde, tak to nebude možné.
Možná, kdyby jsi provedl záznam, možná by jsi mohl něco vyčíst o tom, jak se to generuje.
Ale jak už jsem, moc tomu nerozumím, tak to přenechám na zkušenějším kolegům.

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#5 09. 08. 2010 12:30

Nik
Zelenáč
Reputace:   

Záznam z generátoru mám a jediné co jsem zjistil, tak pravděpodobnost v čase je téměř 50:50, generátor generuje hodnotu každé cca 3min. záznam mám za posledních cca 7 měsíců. Když jsem si udělal analýzu podle času, tak když si vezmu např. 1 vygenerovanou hodnotu v danou hodinu, tak poměr hodnoty 1 a 0 je téměř 1:1.

#6 09. 08. 2010 12:49

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

pokud by byl generátor dostatečně hloupý, může se tam opakovat stále dokola stejná sekvence třeba 2^15 čísel. pokud není hloupý, nemáš šanci

#7 09. 08. 2010 16:27

pietro
Reputace:   187 

↑ Nik:Zdravím, to je snáď jediná istota čo môžme z chaosu dostať, že aritmetický priemer konverguje ku 0,5. ( Tu na fóre som sa naučil, že môžem dostať z náhody aj číslo Pí , resp číslo e ), ale odhadnúť čo príde následne to teda NIE !!! no čo už :-(

#8 09. 08. 2010 16:33 — Editoval Nik (09. 08. 2010 16:34)

Nik
Zelenáč
Reputace:   

↑ pietro: No mě ani tak nejde o to odhadnout co přijde a co ne, ale zda se na výběr stavů nedá použít nějaké pravidlo, u kterého bych mohl očekávat, že pravděpodobnost bude určitým způsobem dlouhodobě vychýlena určitým směrem, např. 45:55.

#9 09. 08. 2010 16:34

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

To se mi na tom právě líbí. Že když mi ve hře člověče nezlob se padnou čtyři šestky za sebou, tak šance, že mi na popáté padne šestka je stejná jako třeba že mi padne jednička.

#10 09. 08. 2010 16:45

pietro

↑ Nik: Tak keď takéto niečo z dlhodobého hladiska objavíš ( vychýlenie z "normálu") , tak sa tam zrejme nachádzajú určité konzervatívne sily...atraktor..??? alebo nejaká zákonitosť, nesymetria ??? ktorá trvale ...ten chaos koriguje do takého stavu. To ako keby si mal "nesymetrickú"  mincu s jednou plochou = 0, 45 a s druhou = 0,55....Je tam nesymetria, ktorá spôsobí preferenciu jedného stavu.

#11 09. 08. 2010 18:02

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Vždycky se dá udělat nějaká analýza dat (Handbook of Applied Cryptography, kapitola 5 cca od strany 181) a když je těch odchytaných hodnot dost, je slušná šance, že se objeví nějaká slabina daného generátoru.

Samozřejmě dost záleží na tom, odkud bere generátor entropii. Pokud jde o klasický pseudonáhodný generátor, tak ten dostane trochu entropie na začátku a pak s ní hospodaří -- po delším sledování by mělo být možné (za předpokladu, že známe algoritmus a máme neomezené výpočetní síly)  zjistit počáteční stav generátoru a z něj pak vše dopočítat. Pokud jde o generátor, který entropii nasává průběžně (třeba kvantový), tak tam je nejspíš nemožné jakýkoliv útok provést.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#12 10. 08. 2010 15:11

pietro

A mňa by prosím zaujímal Váš názor na túto stránku http://www.random.org/ či ste ju niekedy použili, alebo si ju skúsime otestovať?

#13 13. 09. 2010 17:09

dali
Zelenáč
Reputace:   

generátor náhodných čísel v excelu funguje jak???.....podle mého názoru, pokud vybírá generátor(může to být i vrhač mincí) mezi 2 stavy a oba mají stejnou pravděpodobnost, že při jednom výběru nastanou a pokud je výběr náhodným jevem, mělo by se jejich množství po určité době rovnat = zákon velkých čísel. Ten ale neudává jak rychle se budou srovnávat a s jakou přesností. Jisté je, že se musí srovnat nebo alespoň přiblížit. Pokud ne, tak statistika šlape 3 století vodu. A pokud nešlape, tak jestliže 100x po sobě padne orel, můžeme si říct, že přestože statistika nuda je, tak nám jednoznačně napovídá, že panna každou chvíli padne a s každým dalším padnutým orlem se pravděpodobnost panny zvyšuje. Zkušenost je zkrátka taková, že v příštích 100 vrzích padne panna vícekrát než orel.

#14 13. 09. 2010 17:14

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ dali: opět musím říct: toto je nesmysl

#15 13. 09. 2010 21:16

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

dali napsal(a):

generátor náhodných čísel v excelu funguje jak???

No těžko říct, jestli vůbec funguje :) A i kdyby fungoval, jistě by negeneroval čísla náhodná, ale jen pseudonáhodná. A pro pseudonáhodný generátor (alespoň pro rozumné implementace) opravdu existuje k takové, že každé číslo vypíše nejvýše k-krát  a pokud ho vypíše i po k+1. máme jistotu, že ho bude vypisovat pořád (a záleží na konkrétní implementaci, jak je toto k velké a jestli hrozí to nekonečné zacyklení).

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#16 13. 09. 2010 21:44

pietro

↑ dali:pozeráš na to ako človek,...obdarený pamäťou a túžbou.... minca však nemá taký prepych......točí sa a padá napr. v mori vopred neurčených fotónov...

Zápatí