Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Určete délku těžnice tc v pravoúhlém trojúhelníku ABC s pravým úhlem u vrcholu C, je-li dáno: a = 24cm,
α = 24º30´. { 28,93 }
Určete délku těžnice tc v pravoúhlém trojúhelníku ABC s pravým úhlem u vrcholu C, je-li dáno: a = 17cm,
vc = 9. { 10 }
Pravoúhlý trojúhelník má odvěsny AC = 16cm, BC = 12cm, určete délku výšky vc. { 9,6 }
Hranol s trojúhelníkovou podstavou má výšku v = 40cm. Dvě strany trojúhelníku o délkách 22 cm a 30 cm svírají úhel 97,650. Vypočtěte objem hranolu. { 13082,5 }
mam na vypocitani jeste 15 vsechny jsem vypocital ale stimahle si fatk nevim rady
pridu az v 9 vecer
1. Najprv si pomocou gonimetrickej funkcie dopočítaš druhú stranu - odporúčam stranu "b". Následne pomocou pytagorovej vety vypočítaš dĺžku prepony. Keďže ťažnica na stranu C je vlastne spojnica stredu prepony a vrcholu C, jej dĺžka je rovná polomeru kružnice opísanej - tj. dĺžka prepony/2
3. Pre výšku na stranu "c" v pravouhlom trojuholníku platí:
,
čo sa dá dokázať jednoduchým porovnaním vzorcov pre obsah pravouhlého trojuholníka. Vyjadríš si z toho napríklad "b". Teraz to môžeš dosadiť do pytagorovej vety a vypočítaš "c". Dĺžka ťažnice je polovička prepony, takže nie je problém ju následne vypočítať.
2. Najprv vypočítaš stranu "c" pomocou pytagorovej vety a následne použiješ hore uvedený vzorec pre výšku na stranu "c".
4. Vzorec pre objem hranolu využíva obsah podstavy a výšku hranola. Obsah podstavy (trojuholníka) najjednoduchšie vypočítame podľa vzorca:
Poznáme dve strany a uhol, ktorý zvierajú.
↑ BakyX:
K příkladu 1.
Na střední škole se nebere funkce sinus? (ale pouze tangens?)
Protože pokud se bere, tak je asi zbytečné počítat b a pak P.větou c, když jde hned spočítat pomocí sinus c.
Chybí nástin př.2, to se ale, dá hned udělat z př. 1, protože sin(beta)=sin(90-alfa)=cos(alfa)
=vc/a, sin(alfa)=sqrt(1-(vc/a)^2)
Po editaci:
Omlouvám se BakyX - nástin př.2 je udělán, ale až po př.3
Určete délku těžnice tc v pravoúhlém trojúhelníku ABC s pravým úhlem u vrcholu C, je-li dáno: a = 17cm,
vc = 9. { 10 } vsechny jsem uz vypocital ale tento priklad je namne moc težky muze te mi poradit??

↑ Julo88:
Nástin př2) jinak:
Pro pravoúhlý trojúhelník platí:
1)
kde S =obsah, a,b, jsou odvěsny c je přepona, v_c je výška na stranu c
2)
(Pythagorova věta)
3)
kde r je poloměr kružnice opsané, t_c je těžnice na stranu c.
Máš 3 rovnice o 3 neznámých, protože a a v_c znáš.
Porovnáním rovnic 1) a 2) vypočítáš stranu b dosadíš do rovnice 2) a určíš délku přepony.
Pak pomocí rovnice 3) dopočteš těžnici na stranu c
Mělo by ti vyjít:
↑ Julo88: děkuji.
↑ Honzc:, ↑ Cheop: - možna, je to jen otázka označení (a snahy se vyhnout hledání velikosti úhlu z jeho goniometrické funkce) - mám nějakou chybu můj návrh (omluva za provedení)? Děkuji.
----------------------------------------
OT: Jak to máte s fotbalem a se sekáním latifundií? - případně v příslušném tématu, děkuji a zdravím :-)