Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosím o pomoc s příkladem.
Zadání: Napište parametrické vyjádření přímky procházející bodem P=[3.-2] ŕovnoběžně s vektorem u=(3,-2).
Vím jak to mám udělat když mám dva body,ale jinak nevím. Děkuji za pomoc.
↑ Lucinecka88:
A jak to děláte, když máte zadané dva body?
↑ teolog:
Napište parametrické vyjádření přímky procházející body A=[0.3],B=[5.-2].
tak jsem to ud2lala takto:
↑ Lucinecka88:
No vidíte, tady jste si navíc musela spočítat vektor AB. V tom zadání nahoře už ten vektor je přímo zadán, takže postup je ještě jednodušší, než v případě těch dvou bodů :)
Všechny rovnoběžné přímky s nějakým vektorem majít tentýž vektor jako vlastní směrový vektor (dokonce každý k-násobek).
↑ teolog:
Takže to bude: p:x=3-3t a y=-2+2t?
↑ Lucinecka88:
To je také dobře, ale spíš jsem čekal:
x=3+3t
y=-2-2t
Vy jste místo zadaného vektoru použila jeho -1násobek, což je v pořádku, proč ne.
Jen si nejsem jist, jestli víte proč a zda tomu rozumíte.
nula? to jako mám za x dosadit nulu?
↑ Lucinecka88:
Přesně.
Za x nulu, tím získáte průsečík s osou y.
Za y nulu, tím získáte průsečík s odou y.
mám rovnici x+y=5, průsečík s osou x mě vyjde 5 a y vypočítám že x dosadím do rovnice a to mi vyjde 0 nebo to musím udělat jak x?
↑ Stýv:
to jako mylíš že mám udělat jak v obrázku?
↑ Lucinecka88:
Tím b) Stýv myslí tu Vaší druhou variantu, tedy udělat to jako x (myšleno průsečík s osou y).
Děkuji oběma.
Ještě prosím o pomoc s tímto.
Napište parametrické vyjádření všech výšek torjúhelníku ABC, A=[5.6], B=[-2.4], C=[6.-1]. Udělala jsem si náčtrt a dál nevím jak pokračovat. Děkuji za nakopnutí a pomoc.
↑ Lucinecka88:
Ano, přesně takto to jarro myslel, dobrá práce!
Děkuji. Můžu se ještě zeptat když mám směrový vektor (-6, -5) tak normálový vektor je (-5, 6)?
↑ Lucinecka88:
Přesně tak. Anebo také (-5,6). Znaménko se změní jen u jedné složky vektoru a je jedno, u které.
Edit: Opravuji drobný překlep, měl jsem na mysli vektor (5,-6). Ale pochopeno to bylo zřejmě dobře.
Díky ↑ Honza Matika: za všímavost.
↑ Lucinecka88: Jen překlep, napsal jste ten samý jako ↑ Lucinecka88:, ale zřejmě to pochopila dobře.
Sorry za OT.