Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mohl by mi prosím někdo nějak srozumitelně vysvětlit, proč zrovna Taylorův polynom (stačí pro fce jedné proměnné) je nejlepší aproximací funkce v bodě? Podrobný důkaz je v Jarníkovi, ale to jsem hned zas zavřel, a netroufám si na tu teorii oskulačních kružnic, jak jí tam rozebírá. Kdysi jsem někde zahlédl takové intuitivní vysvětlení, kde začali nejprve diferenciálem a pak nějak tam postupně dostaly ty vyšší derivace a n!, ale už si to nepamatuju a zrovna nějak v tomhle duchu by mi to pomohlo. Díky za odpověď.
↑ hexogen:ahoj .. a máš pravdu..oplatí sa s Taylorom zaoberať... nájdeme ?
↑ pietro: snad tato hezká animace pomůže :-) děkuji autorovi.
Zdravím.
↑ hexogen:
K Taylorovu polymomu lze dospět též integrací per partes. Pro jednoduchost to ukážeme na speciálním případu, kdy středem rozvoje je bod 0,
kteréžto omezení ale není podstatné.
O funkci f předpokládejme, že je dostatečně hladká na okolí U bodu 0 . A vezměme pevné x z tohoto okolí. Předně platí
(vzorec je znám jako Newton-Leibnizova věta), odtud ![kopírovat do textarea $f(x) = f(0) + \int_0^x f'(t)\,\text{d}t = f(0) + \int_0^x f'(t)\cdot 1 \,\text{d}t = f(0) \,+\, \[f'(t)(t-x)\]_{t=0}^x \,-\int_0^x f''(t)(t-x)\,\text{d}t =$](/mathtex/ad/ad0a7ec085c9316e147d71b9a73a47d1.gif)
atd.
Trik byl v tom, že za primitivní funkci k "tajné funkci" 1 (proměnné t) jsme zvolili t - x.
Metodu per partes dále opakujeme tak, že fukci f postupně "více a více" derivujeme, zatímce funkci t - x "více a více" integrujeme (dle t).
Stránky: 1