↑ Arstor:
Zde paní učitelka popisuje, jak prováděla pokus s filtračním papírem a na základě výšky vzlinulé vody vypočetla průměr por. Přistupovala k tomu tak, že systém pór považovala za jednu kapilárů s středním průměru d.
Zřejmě můžeme použit vzorec pro elevační výšku z již doporučovaného materiálu.
Něco jsem vysvětlovala v tomto tématu. Je to dostatečně srozumitelné?
Děkuji a pozdrav.
bohužel není to jasné pro mě.V tom tématu jak na něj poukazujete zde mám problém v tom že tam je zádán druhý tlak přičemž v tom příkladu jak ste mi posílala odkaz tak tam je počítáné s tím že se tlak nezmění.Nevím jak to dosadit do toho vzorce.
díky za odpověď
↑ Arstor:
Děkuji za upřesnění.
V tom tématu, jak se odkazuji, jsem hlavně poukazovala na to, jak si představuji komunikaci s kolegy (i s ohledem na místní pravidla) - tedy ne zadání, ale konkretizace problému ve smyslu - je to úloha pro SŠ (nebo ?), mám takový materiál (nebo ?), takové vzorové příklady jsme počítali (nebo?), to jsem zkoušel(a) a co konkrétně nejde.
Také, pokud je nějaké řešení navrženo, očekavala bych reakci - pochopil, nepochopil atd.
V tomto konkrétním zadání (předpokládám, že pro SŠ) používám vzorec pro elevační výšku pro kapiláru o poloměru R (nebo o průměru d=2R):
, odsdu vyjádřit d=...
Povrchové napětí vody je tabulková hodnota (pro konkrétní teplotu), stejně jako hustota vody. Už se podaří dosadit?
Děkuji.
↑ Arstor:
Děkuji, problémy - to určitě ne, ale přispěje to ke snadnější komunikaci a k dosažení více efektivních výsledků.
Můžeš označit téma za vyřešené, pokud tomu tak je.
Ať se daří.