Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 08. 2010 19:38

iFR3NK
Zelenáč
Reputace:   

[Teorie Grafů] SAT, 2-SAT, 3-SAT problémy a P, NP, NPC

Dobrý den,

učím se na zkoušku z Teorie grafů a diskrétní optimalizace a stále mi není jasný problém splnitelnosti logických formulí (SAT) a jeho modifikace.

Co jsem vyčetl:
- Dle Cookovy věty platí, že SAT je NPC
- podle jedné z vět 2-SAT je P
- dle důkazu je 3-SAT NPC a lze na něj redukovat SAT

Co nechápu:
- proč 2-SAT není také NPC, když je speciálním případem SAT?
- když mohu redukovat SAT na 3-SAT, proč nemohu redukovat ještě o jeden literál méně a dostat se tak na 2-SAT?

Možná mi stále i po několikanásobném přečtení výkladu celé problematiky nedochází ta hranice mezi P, NP a NPC. Přečetl jsem toho i spoustu, co mi vrátil google, ale stále mi to není úplně jasné :(

Děkuji za odpověď.

#2 08. 10. 2010 17:38

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: [Teorie Grafů] SAT, 2-SAT, 3-SAT problémy a P, NP, NPC

To, že SAT je NPC znamená, že neexistuje polynomiální algoritmus, který pro každou instanci SATu vrátí správný výsledek. Existují ale algoritmy, které v polynomiálním čase řeší speciální instance SATu. Např. algoritmus pro 2-SAT najdeš na webu, pro instance 3-SATu bez negovaných literálů napíše program taky každý (return true).

Redukce na 3-sat funguje tak, že přidávám nové proměnné, každá nová proměnná mi substituuje něco složitějšího.  Kdybych mohl ale přidanou proměnnou dát jen do kluzule o dvou literálech, substituovala by pouze jinou proměnnou, což nám k řešení problému nepomůže.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 09. 10. 2010 11:51

Osiris
Zelenáč
Reputace:   

Re: [Teorie Grafů] SAT, 2-SAT, 3-SAT problémy a P, NP, NPC

Kondr napsal(a):

To, že SAT je NPC znamená, že neexistuje polynomiální algoritmus, který pro každou instanci SATu vrátí správný výsledek. Existují ale algoritmy, které v polynomiálním čase řeší speciální instance SATu. Např. algoritmus pro 2-SAT najdeš na webu, pro instance 3-SATu bez negovaných literálů napíše program taky každý (return true).

Redukce na 3-sat funguje tak, že přidávám nové proměnné, každá nová proměnná mi substituuje něco složitějšího.  Kdybych mohl ale přidanou proměnnou dát jen do kluzule o dvou literálech, substituovala by pouze jinou proměnnou, což nám k řešení problému nepomůže.

Já si myslím, že je nutné předpokládat, že  $P\neq NP$. V opačném případě první věta neplatí.

Zápatí