Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám množinu (čtyřúhelník) popsaný čtyřmi body:
[0,0]; [2,4]; [4,0]; [3,-3]
A nevím jak určit meze dvojnásobného integrálu...
Výsledek má být takto:
...ty první meze ještě chápu, vždy se jedná o úsek na ose x přes který interguji, ale ty druhé vůbec.
Můžete mi prosím poradit, děkuji.
↑ tonda13:
Nakresli si obrázek a ty body spoj přímkami. Rovnice popisující ty přímky (např y=-x) jsou ty meze.
↑ tonda13:
Jen pro detail, označuje se to jako dvojný, ne dvojnásobný integrál.
↑ Asinkan: dvojný je jenom ten integrál vlevo, ty vpravo jsou dvojnásobné
↑ Asinkan:
To jsem udělal, ale nějak mi to není jasný u tý meze 8-2x (kde vzali tu osmičku?) a taky ta 3x-12 mi není jasná.
↑ tonda13:
To číslo před 'x' zjistíš tak, že se koukneš o kolik ta funkce poporostla na ose 'y' když na ose x popoleze o 1. A to druhý číslo je číslo, kde přímka protne osu 'y'.
↑ tonda13:
Obecně se postupuje takto:
1. Nakreslíš si obrazec M do soustavy souřadnic.
2. Určíš kolmý průmět obrazce M do osy x - tím získáš množinu A na ose x, přes kterou se bude nakonec integrovat podle x.
3. Zvoleným bodem x množiny A vedeš kolmici k ose x, tím vznikne průřez obrazcem M touto přímkou. Onen průřez kolmo promítneš
na osu y , tím získáš na ose y množinu B(x) - obvykle interval, jehož meze jsou funkcemi x - přes níž se integruje podle y.
Jsou-li splněny předpoklady Fubiniovy věty, bude
.
Je tedy důležité správně popsat množniy A, B(x). Je-li hranicí obrazce například lomená čára, v jejímž popisu figuruje funkce, jejíž
předpis se větví do několika částí, pak se obdobně bude větvit popis množiny B(x) podle volby x, s čímž se vypořádáme tak, že obrazec M
předem rozložíme (pomocí řezů kolmých k ose x) na "skoro disjunktní" sjednocení vhodných částí (takových, aby na těchto částech zmíněný
problém již nenastal, takže ony řezy vedeme těmi vrcholy hraniční lomené čáry) a dvojný integrál přes obrazec M pak bude roven součtu
dvojných integrálů z takto získaných částí obrazce M.
Slovy "skoro disjuktní" jsem chtěl říci, že průnik dvou částí musí mít nulovou dvourozměrnou míru, což bude splňovat, pokud bude podmnožinou
přímky, případně prázdný.
EDIT: Úlohu ssouřadnicových os x, y lze samozřejmě vzájemně zaměnit s ohledem na větší výhodnost postupu (aby bylo snadné provést
uvedený postup včetně výpočtu integrálů).