Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 08. 2010 21:27

tonda13
Zelenáč
Místo: Plzeň
Škola: FAV ZČU
Pozice: student
Reputace:   

Meze dvojnásobného integrálu

Mám množinu (čtyřúhelník) popsaný čtyřmi body:
[0,0]; [2,4]; [4,0]; [3,-3]
A nevím jak určit meze dvojnásobného integrálu...

Výsledek má být takto:
$\int\int_Mf(x,y)dxdy = \int_0^2\int_{-x}^{2x}f(x,y)dydx + \int_2^3\int_{-x}^{8-2x}f(x,y)dydx + \int_3^4\int_{3x-12}^{8-2x}f(x,y)dydx$
...ty první meze ještě chápu, vždy se jedná o úsek na ose x přes který interguji, ale ty druhé vůbec.
Můžete mi prosím poradit, děkuji.

#2 28. 08. 2010 21:41 — Editoval Asinkan (28. 08. 2010 21:41)

Asinkan
Reputace:   

Re: Meze dvojnásobného integrálu

↑ tonda13:
Nakresli si obrázek a ty body spoj přímkami. Rovnice popisující ty přímky (např y=-x) jsou ty meze.

Do prázdného domu vešli 4 lidé, poté odešlo 6 lidí. Kolik lidí musí do domu vejít, aby byl dům prázdný?

#3 28. 08. 2010 21:45 — Editoval Asinkan (28. 08. 2010 21:45)

Asinkan
Reputace:   

↑ tonda13:
Jen pro detail, označuje se to jako dvojný, ne dvojnásobný integrál.

Do prázdného domu vešli 4 lidé, poté odešlo 6 lidí. Kolik lidí musí do domu vejít, aby byl dům prázdný?

#4 28. 08. 2010 21:54

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ Asinkan: dvojný je jenom ten integrál vlevo, ty vpravo jsou dvojnásobné

#5 28. 08. 2010 22:02

tonda13
Zelenáč
Místo: Plzeň
Škola: FAV ZČU
Pozice: student
Reputace:   

↑ Asinkan:
To jsem udělal, ale nějak mi to není jasný u tý meze 8-2x (kde vzali tu osmičku?) a taky ta 3x-12 mi není jasná.

#6 28. 08. 2010 22:08

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

přímka procházející body (2,4) a (4,0) má rovnici y=8-2x. to je učivo střední školy

#7 28. 08. 2010 23:46

Asinkan
Reputace:   

↑ tonda13:
To číslo před 'x' zjistíš tak, že se koukneš o kolik ta funkce poporostla na ose 'y' když na ose x popoleze o 1. A to druhý číslo je číslo, kde přímka protne osu 'y'.

#8 30. 08. 2010 10:54 — Editoval Rumburak (30. 08. 2010 14:08)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ tonda13:
Obecně se postupuje takto:

1. Nakreslíš si obrazec M do soustavy souřadnic.

2. Určíš kolmý průmět obrazce M do osy x   -  tím získáš množinu A na ose x, přes kterou se bude nakonec integrovat podle x.

3.  Zvoleným bodem x množiny A vedeš kolmici k ose x, tím vznikne průřez obrazcem M touto přímkou. Onen průřez kolmo promítneš
na osu y , tím získáš na ose y množinu B(x)  - obvykle interval, jehož meze jsou funkcemi x -  přes níž se integruje podle y.

Jsou-li splněny předpoklady Fubiniovy věty, bude
$\int\int_Mf(x,y)dxdy = \int_A\int_{B(x)}\,\,f(x,y)dydx$ .

Je tedy důležité správně popsat množniy A, B(x).  Je-li hranicí obrazce například lomená čára, v jejímž popisu figuruje funkce, jejíž
předpis se větví do několika částí, pak se obdobně bude větvit popis množiny B(x) podle volby x, s čímž se vypořádáme tak, že obrazec M
předem rozložíme (pomocí řezů kolmých k ose x) na "skoro disjunktní" sjednocení vhodných částí (takových, aby na těchto částech zmíněný
problém již nenastal, takže ony řezy vedeme těmi vrcholy hraniční lomené čáry) a dvojný integrál přes obrazec M pak bude roven součtu
dvojných integrálů z takto získaných částí  obrazce M.

Slovy "skoro disjuktní" jsem chtěl říci, že průnik dvou částí musí mít nulovou dvourozměrnou míru, což bude splňovat, pokud  bude podmnožinou
přímky, případně prázdný.

EDIT: Úlohu ssouřadnicových os x, y lze samozřejmě vzájemně zaměnit s ohledem na větší výhodnost postupu (aby bylo snadné provést
uvedený postup včetně výpočtu integrálů).

Zápatí