Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 03. 2008 17:06

Graci.01
Zelenáč
Reputace:   

mechanika - zrychleni

Zdravím. Mám tady ješte jeden příklad se kterým nevím co mám dělat. Mohl by mě prosím někdo nakopnout a trochu mi s tím poradit?
Bod M se pohybuje z vrcholu kužele rovnoměrně přímočaře rychlostí c po jeho povrchové přímce. Kužel se otáčí kolem své osy stálou úhlovou rychlostí velikosti omega. Jaké je absolutní zrychlení bodu M v čase t od začátku pohybu, je-li úhel mezi osou kužele a povrchovou přímkou alfa.

#2 18. 07. 2011 23:24

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: mechanika - zrychleni

Za témata odpovězenejší :-)

Teorie a obrázek (cvičení 2 na str.18) odsud, proto místo označení úhlu "alfa" budu mít úhel "beta", aby se shodovalo s obrázkem.

V čase t pohyb bodu se skládá z rovnoměrného pohybu po povrchové přímce a rovnoměrného pohybu po kružnici. Zvolím tečnou rovinu, ve které se nachází vektor rychlosti pohybu po přímce a vektor okamžité obvodové rychlosti po kružnici, výsledná rychlost je vektorovým součtem těchto rychlosti.

Absolutní okamžitá rychlost pohybu po kružnici je $v_1=\omega r=\omega vt\sin \beta$ (z pravoúhlého trojúhelníku v řezu kuželu).

Absolutní celková okamžitá rychlost $v=\sqrt{v^2+v_1^2}=\sqrt{v^2+\omega^2v^2\sin^2\beta t^2}$, derivováním po dt získáme absolutní zrychlení bodu (snad), děkuji za spravedlivou kritiku.

#3 19. 07. 2011 10:22

rleg
Místo: Ostrava
Škola: VŠB FMMI (10-16, Ing.)
Reputace:   46 

Já bych to viděl jednodušeji, jako $a=\sqrt{(a_n)^2+(a_t)^2}$

$a_t$ - tečné zrychlení je rovno 0, protože úhlová rychlost je konstantní, čili bude platit $a=a_n$

$a_n=\frac{v^2}{r}=\frac{ \omega^2 . r^2}{r}=\omega ^2.r=\omega ^2.v.t.sin \alpha$

Radim, tedy jsem.

Dobrá rada je drahá, ta moje je zdarma.

#4 19. 07. 2011 10:33

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ rleg:

tečné zrychlení je rovno 0, protože úhlová rychlost je konstantní,

To bohužel není pravda. Protože se bod pohybuje po povrchové přímce, zvětšuje se poloměr otáčení. Úhlová rychlost je sice konstantní, ale velikost obvodové rychlosti $v=\omega r$ konstantní není, takže nemůže být nulové ani tečné zrychlení.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#5 19. 07. 2011 11:44

rleg
Místo: Ostrava
Škola: VŠB FMMI (10-16, Ing.)
Reputace:   46 

↑ zdenek1:
sypu si popel na hlavu, tohle byla ode mě hrubá chyba

Tedy tečná rychlost bude rovna $v_t=\omega . r  \rightarrow  a_t=\frac{ \omega . r}{t}=\frac{ \omega . v.t.sin \alpha}{t}=\omega . v . sin \alpha$

čili za předpokladu, že rovnici pro dostředivé zrychlení mám dobře, tak by celkové zrychlení mohlo mít rovnici

$a=\sqrt{(\omega ^2.v.t.sin \alpha)^2+(\omega . v . sin \alpha)^2}$

Radim, tedy jsem.

Dobrá rada je drahá, ta moje je zdarma.

#6 19. 07. 2011 19:27

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ rleg:

děkuji, potom ovšem když zderivuji svůj výsledek, tak nedojdu ke stejnému výsledku pro zrychlení, jak máš. Nevím, kde mám hledat chybu.

Děkuji a zdravím.

Zápatí