Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Rumburak:
Třeba takto: nalezněte množinu všech kladných r takových, že pro
je výše uvedená posloupnost konvergentní. Obecněji se snažím zjistit, jak rychle musí kladná rostoucí
růst, aby posloupnost konvergovala.
↑ Cynyc:
Bude tam problém s definicí členů
, kdy
,
jiné než celé (pokud chceme zůstat v reálném oboru).
Vypadá to na úlohu velmi netriviální, a to i tehdy, když se v hodnotách parametru r omezíme pouze na přirozená čísla.
Já momentálně nemám nápad, ale je možné, že někdo jiný se chytne lépe.
↑ Rumburak:
Máte samozřejmě pravdu, měl jsem původní posloupnost nadefinovat jako
. Doufám, že teď už tam nejsou žádné formální nedostatky a zbylo jen jádro pudla :-)
↑ Rumburak:
Probém bude mít úzkou souvislost s tzv. řetězovými zlomky. K hodnotě
,
v nichž nabývá sinus hodnoty 1 nebo -1, se můžeme s přirozenými čísly libovolně přiblížit pomocí "vhodných" racionálních aproximací čísla
. Např.
Pro jednoduchost z nich vyberu ty zlomky, které mají sudého čitatele a lichého jmenovatele. (s lichými čitateli by se dalo taky pracovat, ale to ponechám bokem)
Tyto zlomky, označme je
, aproximují číslo
(
). Protože
je dokonce stejnoměrně spojitá funkce, platí, že 

Přirozená čísla jako 11, 52174, 573204 budou tvořit spec. vybranou posloupnost přir. čísel, v nichž bude sinus nabývat hodnoty téměř 1 nebo -1. Pak by se stačilo zabývat jen posloupnosti abs. hodnot sinů v těchto přir. číslech, jak rychle se blíží k 1 apod.
↑ Pavel:, ↑ Cynyc:
To je pravda. V celku si myslím, že bude důležité určit nebo (realističtěji) aspoň odhadnout funkci
, která číslu
přiřadí
nejmenší z přirozených čísel
, pro která
. Zejména jde o rychlost růstu této funkce při
. To je podle mne už
docela jemný problém vyžadující dosti speciální znalosti, ale více k tomu říci neumím.
↑ Wotton:
Samozřejmě to druhý, jenže když to naformuluju takhle vágně (nejpomaleji rostoucí), nedozvím se tady žádný řešení, jenom žádosti na upřesnění. Proto jsem zkusil to n^r - kdyby někdo dokázal, že to pro každý r diverguje, tak alespoň vím, že mám hledat vejš.
↑ Wotton:
To víš, učím limity, tak mě to napadlo při vymejšlení příkladů do písemky :) A co se týče tý a_n, ideální by byl co nejlepší odhad pomocí elementárních funkcí, v horším případě analyticky (řadou). Chování rekurentních posloupností se odhaduje dost blbě.