Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, předně bych se chtěl omluvit za moji neaktivitu,
protože momentálně renovujeme byt a nemám tím pádem
vhodný přístup k internetu.
Dále bych chtěl poprosit o pomoc s tímto obvodem.
Jak (obecně) spočítám odpor "komplikovanější" větve? Děkuji.
↑ byk7:
Ak pôjdeš postupne, tak to nie je až také ťažké ;)
↑ BrozekP: to je pro mě ten problém, dále nerozumím textu v odkazu
↑ hradecek: co navrhuješ
↑ byk7:
Například odpory 5, 8 a 9 jsou zapojené do hvězdy. Bod nalevo od odporu 5 označme a, bod napravo od odporu 8 b a bod napravo od odporu 9 c. Odpory na obrázku na wikipedii tak odpovídají postupně odporům 5, 8 a 9. Místo části schématu se zapojením odporů 5, 8 a 9 do hvězdy si do schématu nakreslím zapojení do trojúhelníku s jinými odpory
, jak je to na wikipedii. Jejich velikosti spočtu ze vzorců, které tam jsou (impedance je v případě odporů rovna přímo odporům).
↑ BrozekP: a k čemu mi to (zapojení do 3-úhelníku) bude?
↑ byk7:
Zjednoduší to situaci. Jeden z těch vzniklých odporů bude paralelní k celému zbytku. Jiný z těch nových bude paralelně k odporu 10 (půjdou tedy zjednodušit na jediný odpor). Překresli si to pak, dostaneš jednodušší schéma, kde je asi ještě jednou nutné tuto záměnu trojúhelník–hvězda provést, a pak už jen používáš pravidla pro sériové/paralelní zapojení.
Zdravím potřeboval bych pomoct se Stabilizátorem napětí se zpětnou vazbou a dvěma transistory .Jak vypočítám odpor jednotlivých resistoru když mám zadaná Vstupní a vystupní napětí a proud na jednotlivích odporech. Děkuji