Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 10. 2010 14:04

Mikulas
Místo: Plzeň
Reputace:   

Výhry a trapasy

Vítám vás v tomto tématu,
rád bych věděl, jestli jste se někdy dostali do situace, kdy Vám matematika nebo jiné přírodní vědy pomohli tak, jak byste to vůbec nečekali nebo jste se kvůli nim ztrapnili. S jistým časovým odstupem se už takové situace většinou nejeví tak hrozné, jako když byly ještě čerstvé. Snad se jim můžeme zasmát a možná se z nich i trochu poučit.
Já osobně si pamatuji, jak jsem jednou nějaké paní povídal o tom, že se zajímám o fyziku a pak jsem jí začal vysvětlovat různé fyzikální poznatky. Až za nějakou chvíli jsem zjistil, že ona fyziku učí.
Mikulas

Všichni lidé jsou blázni, jenom já jsem letadlo.

#2 03. 10. 2010 15:05

p3!An
Zelenáč
Reputace:   

Re: Výhry a trapasy

Tvůj příběh zní zajímavě. Jen by mě zajímalo, jaká byla výsledná reakce vyučijící :)
Ale něco podobného se mi stalo také. Vyučující nadepsala nějaké příklady aritmetické posloupnosti na tabuli, vyvolala spolužáka k tabuli. Netuším co mě to popadlo, ale ozval jsem se, proč to řešit, když to jde z hlavy. Začal jsem vykládat nějaký postup, učitelka nevěřícně na mě koukala, snažila se pochopit, co říkám.. a když jsem řekl výsledek, dodal jsem, a je to. Pak jsem nahlídl do výsledků, zarazil jsem se, a dodal, že to teda nejde. A samozřejmě následoval smích celé třídy.

#3 19. 10. 2010 22:37

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Můj syn měl asi dva roky, když si jednou hrál s figurgami Člověče nezlob se. Nasazoval si je na prstíky jedné ruky. Pět různobarevných figurek bezvadně na prstících drželo, ale poslední šestá zůstala na stole. Zkusil proto některé figurky sundat a nasadit je v jiném pořadí. Dětská mysl je tak nádherně prostá našich svazujících zkušeností! Zase jedna figurka zůstala. Následovaly další pokusy. Asi po pěti minutách přišel s vítězoslavným úsměvem. A já trouba povídám "kampak se zakulátela žlutá figurka?" Ležela pod stolem. Následovalo horečnaté strhávání a nasazování figurek včetně žluté. Na druhou ruku poslední figurku nasadit nechtěl.
Zkusil jsem mu vysvětlit, že na pět prstíků šest figurek nasadit prostě nepůjde (ještě ani do šesti neuměl počítat!). Skončilo to pláčem. Neuměl jsem mu s těmi zapeklitými figurkami pomoci.

#4 20. 10. 2010 11:09

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ petrkovar:

A na Dirichletův princip bylo evidentně také brzy.
:-)

#5 20. 10. 2010 11:55

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 

↑ Marian:

Lol :D

1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

Zápatí