Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

pozdravujem
po uprave na spolocneho menovatela mi vysiel kvadraticky citatel a upravil som ho na x**2(2x+3)-1 a menovatel (x+3)(x-1) .
je to uz v anulovano tvare, na pravej strane je 0 ,
Neviem ci som to dobre upravil lebo mi ziadna z odpovedi nesedi
VDAKA, pekny den

↑ Spybot:
dakujem za ukazku v programe wolfram, som tam skusal dat znamienko mensie albo rovne ale vobec sa mi to nedarilo, aspon som uvidel ako sa to tam musi zadavat, lebo ked som to znamienko kopiroval z wikipedie, tak mi prekopirovalo formu v TEX-e a tam vo wolframe to neslo ... a na tom grafe ta zafarbena plocha znamena co ? dik akurat ma napadlo ze je to pod cislom 1 , teda to je mnozina rieseni lebo je to mensie alebo rovne ako 1...

↑ jelena:
roznasobil som tie cleny a nerovnali sa ... neviem ako si to roozlozila, ale nejak sa mi to nezdalo tak po roznasobeeni sa cleny nerovnali

teď se vytkne, co je v rámečku.
Ale už máš celé řešení od ↑ gadgetka:, děkuji a pozdrav.

ano dakujem ... ale odpoved spravna bola A az na 5 pokus mi to zobralo ten priklad

presne tak na to sa zabudlo
jen nechápu, jak laickým okem můžeme zjistit, že ta -1 je kořenem nerovnice ... pokud ji nedosadíme ... nerovnice pro intervaly -3 až -1 a -1 a 1/2 je kladná, normálně bych tam tu -1 vůbec nezařadila ... a pokud bych ji nedosadila, nevěděla bych, že řešením je nula, čili vyhovuje podmínkám nerovnice ... nechávám to chytřejším hlavičkám, pak to zedituji ... děkuji.
↑ gadgetka:
Zdravím,
označila jsi téma za nevyřešené. Nejsem si úplně jistá, zda odpovím na dotaz, že (-1) je kořen nerovnice.
Úprava (editovala jsem ↑ svůj příspěvek:, byl tam překlep při vytykání. V této úpravě se shodneme:
Jelikož v zadání je
, tak
bude "zajišťovat" čitatel. Když vyznačuji nulové body do tabulky, tak vyznačím v nulových bodech, zda může být v uzavřeném intervalu (nebo pro jmenovatel vždy vyznačím, že má být interval otevřený). Tedy body v tabulce "vyčerním. Tak se (-1) dostane do řešení.
Když je více intervalů, tak to raději řeším graficky, tady mám 2 paraboly a jednu přímku. A na grafu také musím vyznačít jako plné nebo prázdné kolečko.
Nebo ten dotaz je k něčemu jinému? Děkuji.
Aha, jeleno, vidíš, to je pravda ... tím, že je -1 nulovým bodem, tím je vlastně i řešením nerovnice. A protože v intervalu není obsažená, musí se přidat jako samostatný bod. Jsi třída! Děkuji. (Též jsem se učila nulové body označovat prázdným či plným kolečkem, abych věděla, zda do intervalu patří či nepatří... :))