Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřeboval bych se zeptat na postup důkazu. Mám za úkol dokázat, že odmocnina ze 7 je iracionální číslo. Nemohl by jste mě někdo nakopnout, jak s tím hnouti?
Zkoušel jsem dokázat, že 7 je prvočíslo pomocí Eratosthenova síta, avšak tento způsob asi nebude ten správný.
Díky moc.

Že je sedm prvočíslo není třeba dokazovat (pokud důkaz předkládáš lidem znalým malé násobilky). Jinak užij google.
sporom nech
teraz stačí dokázať ,že ak 7 delí p^2 tak delí aj p
dokazujeme teda:
postupne rozoberáme zvyšky
teda máme,že p je násobok siedmych,ale to znamená,že
teda sme dostali,že spoločný deliteľ čitateľa a menovateľa je 7 čo je spor s predpokladom,že zlomok je v základnom tvare

↑ jarrro:
Na konci bys měl mít spíš
.
bych dokazoval spíš pomocí prvočíselného rozkladu
. V něm zřejmě musí být prvočíslo 7 alespoň v první mocnině. Pokud by však nebylo prvočíslo 7 v prvočíselném rozkladu p, pak by nebylo ani v prvočíselném rozkladu
. Proto číslo 7 v prvočíselném rozkladu p musí být.
Asi nejkratší argument je, že zatímco rozklad čísla
obsahuje sedmičku v liché mocnině, rozklad
ji obsahuje v sudé.
↑ s-o-k-o-l:
A když celý ten důkaz napíšeš a pak v něm všude přepíšeš dvojku na sedmičku (jen ne v exponentech), tak dostaneš co?
EDIT: Neodpustím si dodat ještě jeden důkaz, který osobně považuji za úplně nejrychlejší pro osoby obeznámené s problematikou.
je jistě kořenem polynomu
. Pokud by byla
racionální, pak bychom ji jistě našli mezi racionálními kořeny, ale tam ji budeme hledat marně (věta o racionálních kořenech)…

s-o-k-o-l napsal(a):
↑ Kondr:Tu hodinu sem asi dělal co?
Počítal jsem s tím, že zvládneš to, co psal Olin: najít ten důkaz pro jiné prvočíslo a příslušně upravit. A pokud je to problém, tak třeba na druhý pokus najdeš toto: http://wiki.answers.com/Q/Prove_by_cont … nal_number