Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mam tu jeden maly problem s domaci ulohou:
Kosmickou stanici s hmotnosti 50 tun je treba dostat do vysky 350 km a soucasne ji udelit rychlost 8 km/s. Jak velkou energii musi raketa dodat kosm. stanici?
Vsecky jednotky jsem si prepocital...
m = 50 t = 50 000 kg
h = 350 km = 350 000 m
v = 8 km/s = 28 800 km/h (aspon myslim, ze to tak je. ×3600 ne?)
Ale porad nevim, jak to mam vypocitat, mame tu v sesite napsany dva vzorce: //edit Ep (ne Ek) = m . g . h ; nebo Ek = 1/2 . m . v2 (na druhou)
V tom prvnim vzorci nemam rychlost a v tom druhym zas vysku h, tak jak tomu mam rozumet, mam to vypocitat zvlast a secist, nebo m . g . h a pak vynasobit jeste tou rychlosti?
Poradi nejaka chytra hlava? :)
Diky,
InFlamer
//SPĚCHÁ, copak je to tak tezke? :(
Ek = m . g . h - nema tam byt 'Ep'?
Na zaciatku je raketa v klude a na zemi, na konci ma danu rychlost a je v danej vyske. Energia, ktoru jej musime dodat (ak zanedbame akekolvek straty) aby sme ju do tej vysky dostali a urychlili na tu rychlost, sa teda logicky rovna suctu kinetickej a polohovej energie, ktoru ma pri danej rychlosti a v danej vyske.
Jojojo, diky, mame tam napsany Ep = m . g . h , polohova, jasny.
Takze to sectu a je to, to jsem si myslel, ale vzdy je lepsi se zeptat.
Diky moc. :)
//Kineticka me vysla 20376000 MJ, Polohova 175000 MJ, sectu a dalo me to 20551000 MJ. Je to spravne?
↑ InFlamer:
Ahoj,
polohová mi vyšla stejně ještě bych to hodil na GJ ale kinetickou mám jinak protože, bych řek že se to počítá v m/s a ne v km/h. Ale nevím to určitě, bylo to někde na internetu .
// Ještě se chci zeptat v čem se tedá udává rychlost, teď jsem našel v tabulkách že je to zase v km/s a už to vubec nechápu.
Ale nejspíše je to v tech m/s je to tak?? :)
↑ InFlamer:, ↑ ators:
Ahoj. Pokud chcete výsledek v joulech, musíte dosadit rychlost v
. Potenciální energie je vypočítaná správně, kinetická by měla vyjít srovnatelná, pokud to mám správně.
Aha, ja debil, dneska sem to sel ukazat na tabuli a pak jsem zjistil, ze zakladni jednotka rychlosti je m/s (jak psal LukasM, ale pozdeji vecer jsem tu uz nebyl), ne km/h, jak jsem napsal v 1. prispevku, takze 8000 m/s. Pak uz me to vyslo a uspesne jsem to dopocital, diky vsem.