Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj vespolek,
řeším úlohu na pravěpodobnost a potřeboval bych potvrdit své úvahy. Mám r částic, které mohou nabývat každá libovolného stavu z n možných, a navzájem jsou NErozlišitelné, takže systémy ve stavech 1 0 1, 0 1 1, 1 1 0 jsou ekvivalentní.
a) Musím spočítat pravděpodobnost, že v nějakém daném stavu je právě k částic. To bych uměl vypočítat, kdyby částice byly rozlišitelné. Proto mne napadlo, jestli bych nemohl každé možné rozložení stavů systému kódovat jako uspořádanou posloupnost (jako výše např. 0 1 1) a každou takovou posloupnost zobrazit do posloupnosti délky n, kde by za každou k-tici čísel stejné hodnoty x v původní posloupnosti přišlo na pozici x v nové posloupnosti právě číslo k (tedy pro výše uvedený příklad a možné stavy 0,1,2 by taková výsledná posloupnost byla 1 2 0). Tím bych dostal posloupnosti délky n, které by obsahovaly čísla 0-r a záviselo by na pořadí hodnot, čímž bych úlohu převedl na výpočet pravděpodobnosti, že v posloupnosti alespoň jeden stav z n možných je nabýván právě k částicemi. Je tato úvaha správná.
b) Ve stejné soustavě pak mám vypočítat pravděpodobnost, že existuje takový stav, který nenabývá žádná z částic. Tady už fakt netuším - nemáte někdo nápad, jak by to šlo řešit?
Předem díky za rady.
V.
Byl to Satyendra Nath Bose, ne Bolse.
Zde na straně 7 (příklad 1.1.5, část b) je část a) stručně, ale myslím, že srozumitelně, vyřešená.
Tvé úvaze nerozumím.
Stránky: 1