Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 10. 2010 12:47

awm1
Reputace:   

Bolse-Einsteinovo schéma

Ahoj vespolek,

řeším úlohu na pravěpodobnost a potřeboval bych potvrdit své úvahy. Mám r částic, které mohou nabývat každá libovolného stavu z n možných, a navzájem jsou NErozlišitelné, takže systémy ve stavech 1 0 1, 0 1 1, 1 1 0 jsou ekvivalentní.

a) Musím spočítat pravděpodobnost, že v nějakém daném stavu je právě k částic. To bych uměl vypočítat, kdyby částice byly rozlišitelné. Proto mne napadlo, jestli bych nemohl každé možné rozložení stavů systému kódovat jako uspořádanou posloupnost (jako výše např. 0 1 1) a každou takovou posloupnost zobrazit do posloupnosti délky n, kde by za každou k-tici čísel stejné hodnoty x v původní posloupnosti přišlo na pozici x v nové posloupnosti právě číslo k (tedy pro výše uvedený příklad a možné stavy 0,1,2 by taková výsledná posloupnost byla 1 2 0). Tím bych dostal posloupnosti délky n, které by obsahovaly čísla 0-r a záviselo by na pořadí hodnot, čímž bych úlohu převedl na výpočet pravděpodobnosti, že v posloupnosti alespoň jeden stav z n možných je nabýván právě k částicemi. Je tato úvaha správná.

b) Ve stejné soustavě pak mám vypočítat pravděpodobnost, že existuje takový stav, který nenabývá žádná z částic. Tady už fakt netuším - nemáte někdo nápad, jak by to šlo řešit?

Předem díky za rady.

V.

Ruská ruleta: sudo [ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf /

Moje stránky - http://www.klimesv.php5.cz

• (téma jako vyřešené označil(a) awm1)

#2 10. 10. 2010 13:02

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Bolse-Einsteinovo schéma

Byl to Satyendra Nath Bose, ne Bolse.

Zde na straně 7 (příklad 1.1.5, část b) je část a) stručně, ale myslím, že srozumitelně, vyřešená.

Tvé úvaze nerozumím.

Zápatí