Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravim,
z tohto rieseneho prikladu http://www.sdilej.eu/pics/eb109753a2538 … 863149.jpg nechapem ako sa z tych dvoch nerovnic urcuje ako sa funkcia meni (z klesajucej na rastucu) mohol by mi to niekto prosim vysvetlit?
resp. ako zistim ako sa meni znamienko derivacie

↑ eminich:
U obrázku si představte, jak vypadá tečna ke grafu funkce v části, kde fce klesá (roste). A jakou má ta tečna směrnici na úseku, kde fce klesá (nebo roste)?
ano, ale stale nechapem ten 5. 6. a 7. riadok toho riesenia, preco sa derivacia dava do nerovnosti s 0, co ziskame riesenim tychto nerovnic, a ako sme zistili ze sa funkcia v bode x=-1 meni z klesajucej na rastucu
edit: tak som nadtym tolko uvazoval az som to pochopil :-D, tie stacionarne body mi vlastne rozdelia ciselnu os na intervaly, z ktorych vyberiem hodnotu a dosadim do vyrazu ktory mi vznikol derivovanim funkcie, a podla znamienok vysledkov urcim kedy klesa a stupa :)
dakujem
ide o to ze ak zistits v ktorom mieste ma funkcia prvu derivaciu rovnu nule tak je to potencialny extrem ale musis to este potvrdit ze sa ta funkcia v tomto bode meni napr z rastucej na klesajucu alebo naopak teda mas ten bod -1 a teraz zvolis jeden z laveho okolia toho bodu a spocitas jeho funkcnu hodnotu ale funkcnu hodnotu v tej derivacii pretoze ta derivacia sa tam vlastne meni potom s praveho okolia a spocitas ... teda naprikald zoberes bod -2 f'(-2) = -2 potom zoberies 0 f(0) = 2 a teda sa meni v tomto bode avsak toto nieje presne pretoze uplne presne to musis robit s intervalmi ze x patri (-inf;-1) a spocitas a potom x patri (-1;inf) to s tym zvolenym bodom je len taka pomocka aby si si to vedel rpedstavit musis to robit s intervalmi