Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 10. 2010 20:08 — Editoval ExSh00t (13. 10. 2010 20:21)

ExSh00t
Reputace:   

Vektory - drobné nejasnosti

1. Kebyže mám overiť či je štvoruholník rovnobežný a dajme temu mi výjdu vektory BC a AD s rovnakou dlžkou ale opačnými hodnotami => AD vektor = CB ..majú rovnakú dlžku len opačný smer, už to nie je rovnobežník? Napr súradnice AD = (2, 4, 6) a BC = (-2, -4, -6) u strán AB a DC rovnako...

2. Odkaz - táto definícia nie je správna, či hej? V každom rovnobežníku neplatí, že súcet vnútorných uhlov = 360°, pretože rovnobežník sa členní na A) pravouholník - obdlžnik, štvorec B) kosouholník - kosodlžnik, kosoštvorec ...potrebujem to do zadaia, kde mám overiť či je rovnobežník ešte štvorec - týmpádom, stačí použiť vetu na uhol 2 vektorov a ten sa musí rovnať 90º ?

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 13. 10. 2010 20:36

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Vektory - drobné nejasnosti

1. Co znamená, že je čtyřúhelník rovnoběžný? Pokud zkoumáš, jestli je ABCD rovnoběžník, tak vektory AD a BC nemohou být opačné - pak by se totiž úsečky AB a CD křížily. O rovnoběžník by šlo, pokud by bylo značení ADBC.

2. V každém čtyřúhelníku (tedy i rovnoběžníku, deltoidu atd.) platí, že součet vnitřních úhlů je 360°. Dle mého názoru definice, že

Rovnoběžník (kosodélník) je čtyřúhelník, jehož protilehlé strany jsou rovnoběžné.

je zcela v pořádku.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 13. 10. 2010 21:54

ExSh00t
Reputace:   

Re: Vektory - drobné nejasnosti

Aha sorry som zamenil pojmy, súcet sedí, len stvorec, obdlznik ho ma tvorený z 4x 90° a kosodlznik a kosostvorec z inych uhlov.

Zápatí