Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den
Našel jsem někdo jednu zajímavou s praktickou úlohou z matematiky. Nebudu sem psát čísla ani úlohu, protože to jakž takž umím vypočítat, potřebují jenom poradit. Máme zahrádku(obdelník) a potřebujeme posekat trávu, která je vysoká 12 cm, ale když sekáme tak logicky musí 2-4 cm zbýt. Takže máme kvádr, vypočítáme objem a td.. A teď to u čeho si nejsem jist, to musím odhadnout:
Logicky v objemu trávy je započítán i vzduch, podle mně je to minimálně 50 procent. Když ale slehne tak se její objem zmenší.
Otázka:
Napište prosím kolik procent podle vašeho odhadu zabírá vzduch.
Mnohokrát děkují.
↑ klemp88: to přece záleží na "hustotě" porostu, nebo ne?

↑ klemp88:
Šel bych na to experimentem. Změřím si, jak je vysoká tráva na trávníku a změřím plochu trávníku. Pak trávu posekám, zvážím posekanou trávu a změřím výšku trávy na posekaném trávníku. Budu předpokládat, že tráva je skoro samá voda, takže má hustotu vody. Z hustoty a hmotnosti určím objem posekané trávy. Objem „kvádru“ vypočítám jako součin plochy trávníku a rozdílu výšky trávy před a po posekání. Snadno se pak určí, jak velkou část objemu zabírala tráva.
Výsledek samozřejmě platí (a to jen velmi přibližně) pouze pro ten trávník, který jsem sekal, a pro trávníky s ním srovnatelně zarostlé.
↑ metamedik:↑ BrozekP:
Svůj trávník sekat nemůžu, a nevím jak je zarostlý ten z úlohy. Je to jakoby v ČR a je to ranní podzim
děkují, že se mi snažíte pomoct