Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 10. 2010 12:17

kani
Reputace:   

Determinant matice

Dobrý den, potřebovala bych poradit s výpočtem determinantu této matice:
1 1 1 1 1
0 0 0 c 1
0 0 b 1 0
0 a 1 0 0
1 0 0 0 d

Hrozně mi tam matou ta písmena a podobné příklady jsem řešila naposledy před 15 lety:-) Nemám, bohužel, už ani sešity, takže tak nějak tápu ve tmě.:-) Zkusila jsem vyměnit 2. a 4. řádek, ale pak mi tam vychází nesmysli. Mohl by mi někdo poradit včetně podrobnějšího postupu? Díky moc!!! P.S. Je možné např. násobit 1/a resp. dělit?

#2 16. 10. 2010 14:15

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: Determinant matice

Existuje několik technik nalezení determinantů řádu vyššího než 4 (nižší řády jsou triviálně vyčíslitelné). Doporučoval bych (např.) aplikovat řádkovou úpravu mezi prvním a posledním řádkem (vyrobení nuly na pozici (5. ř.,1. sl.)). Potom Laplaceův rozvoj podle 1. sl. Pokračoval bych opět Laplaceovým rozvojem podle nově vzniklého 1. sl. v dílčím determinantu po první redukci Laplaceovým rozvojem s ohledem na nulovost prvku a. Dále již Sarrusovo pravidlo.

Bohužel jsem v časové tísni a nemohu odpovědět více konkrétně. Věřím, že někdo z kolegů pomůže více nebo navrhne třeba i rychlejší postup.

#3 16. 10. 2010 17:47

Kametec
Reputace:   

Re: Determinant matice

Já bych při řešení tohoto příkladu postupoval takto:
Nejprve bych si rozvinul druhý řádek:

Oba takto vzniklé determinanty mají pro rozvoj velmi dobrý tvar, proto bych první rozvinul podle druhého řádku a druhý podle čtvrtého řádku:

Determinanty třetího řádu lze snadno vypočíst přímo z definice. (Nebo využít Sarrusovo pravidlo - je to totéž).

Dohromady tedy:

Využíval jsem Laplaceův rozvoj a Sarrusovo pravidlo, obojí popsané třeba zde. I když rozvoj nedostatečně. Kdyžtak se zkus poradit s Googlem.

Zápatí