Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
chtel bych se optat mam takoveto zadani ulohy: Urcete pocet relaci usporadani na mnozine {1,2,3,4} takovych ze prvek 2 je nesrovnatelny s prvkem 3.
Moje uvaha:
Podle toho diagramu jsem dosel k vysledku 32 (ale je to bez te podminky ze prvek 2 je nesrovnatelny s prvkem 3). Je to znazorneno na Odkaz.
Moje otazka:
Co znamena konkretne to ze prvek 2 je nesrovnatelny s prvkem 3 ?. Jde o to ze nesmi byt spolu zaroven v jedne relaci kde jsou i jine prvky nebo jen mezi sebou nesmi byt spojeny ?

↑ Tlacenka: Uspořádání budeme značit
. Nesrovnatelnost znamená, že neplatí
ani
.
Bez podmínky nesrovnatelnosti by jich bylo 219: http://oeis.org/classic/A001035
Jinak nevidím souvislost odkazovaného diagramu s touto úlohou. Nenapadá mě nic lepšího než si všechny nakreslit (samozřejmě vždy jen tvar Hasseho diagramu a k němu počet možných příslušných označení vrcholů).
↑ tomik58:Dva prvky mají být neporovnatelné, to ale neznamená, že by oba nesměly být porovnatelné s nějakým třetím prvkem.
Jaké číslo? Myslíte počet hledaných relací? Pokud ano, tak myslím, že nic nepokazím, když prozradím, že hledaný počet nepřesahuje 200. Rozhodně však nebudu pokračovat metodou půlení intervalů ;)