Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 10. 2010 14:54

sanko12
Zelenáč
Reputace:   

Pravdepodobnosť

Ahojte všetci matematici.
Potrebujem vyriešiť domácu úlohu s pravdepodobnosťou. Znenie úlohy je:
Hodíme tromi kockami. Hráč A vyhrá, ak padne súčet bodov 10. Hráč B vyhrá, ak padne súčet bodov 11. Ak padne iný súčet, nevyhrá nikto, hráči hádžu znova. Ktorý z hráčov má väčšiu pravdepodobnosť výhry?
Nechcem zistiť len to, že ktorý hráč má väčšiu pravdepodobnosť, ale aj celý zápis príkladu.

Ďakujem.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 17. 10. 2010 15:19

Kametec
Reputace:   

Re: Pravdepodobnosť

Ahoj,
k řešení lze snadno dojít z jednoduché tabulky:

#3 17. 10. 2010 15:23

sanko12
Zelenáč
Reputace:   

To áno, ale potreboval by som celé riešenie príkladu podľa vzorca P(A)=

#4 17. 10. 2010 15:39

Kametec
Reputace:   

Pravděpodobnost ani počítat nemusíš. Abys určil, který hráč má větší šanci na výhru, stačí ti porovnat počty jevů příznivých pro jednotlivé hráče, protože počet možných výsledků hodu dvěmi kostkami je pro oba stejný.

#5 17. 10. 2010 20:31

sanko12
Zelenáč
Reputace:   

Kametec ďakujem za radu. Mohol by si to prosím ťa viac vysvetliť? Moc tomu nerozumiem. Prípadne aj niekto ďalší sa môže pripojiť.

#6 17. 10. 2010 20:40

Mikulas
Místo: Plzeň
Reputace:   

Zdravím,
doporučuji si rozložit číslo 10 na součty tří čísel. Každé číslo v těchto součtech musí být 1; 2; 3; 4; 5 nebo 6.
10 = 1 + 5 + 4
10 = 1 + 6 + 3
10 = 2 + 2 + 6
10 = 2 + 3 + 5
10 = 2 + 4 + 4
10 = 3 + 3 + 4

Pro prvního hráče je 6 výsledků příznivých.

Takhle bych postupoval i u 11 a 12.

Všichni lidé jsou blázni, jenom já jsem letadlo.

#7 17. 10. 2010 21:29

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

↑ Mikulas:Jen upozorním, že uvedená nápověda je zavádějící. Vypadá to, že se nakročilo k použití "příznívé/všechny", avšak obecně tento podíl dává správné výsledky jen v případech, kdy každá z možností má STEJNOU pravděpodobnost. To v uvedeném příkladu není pravda. Například 10 = 1 + 5 + 4 má dvakrát větší pravděpodobnost výskytu, než 10 = 2 + 2 + 6.

#8 18. 10. 2010 03:01 — Editoval Kametec (18. 10. 2010 03:09)

Kametec
Reputace:   

Jsem jelito, právě jsem si znova přečetl zadání a uvědomil jsem si, že se hází třemi kostkami, ne dvěmi.  Teď už je pozdě, tak jen stručně.
Tabulka pro tři kostky je stále jednoduchá, ale už se hůř sází do TeXu, protože je trojrozměrná, tak ji sem nenapíšu. Je to něco jako kdybys na tu mojí tabulku přidal šest pater, v prvním ke všem jejím prvkům přičetl jedničku, v druhém dvojku a tak dál. Ani ji není třeba dělat celou, tebe zajímá pouze počet desítek a jedenáctek právě v těch šesti patrech. A to zjistit je snadné:

kde p je patro, a je počet desítek, b je počet jedenáctek, s je součet.
Protože ta krychle zahrnuje všechny možnosti, jak mohou padnout tři kostky, má každý její prvek stejnou pravděpodobnost a lze je využít ve vztahu (počet příznivých jevů) / (počet všech jevů). A protože počet všech jevů mají oba hráči stejný, stačí porovnat počty příznivých jevů. A ty jsou také stejné.

Omlouvám se za předchozí špatné příspěvky - ty by platily pro stejnou hru, akorát by se musely používat pouze dvě kostky.

edit: gramatická korektura

#9 18. 10. 2010 08:28

sanko12
Zelenáč
Reputace:   

Ďakujem všetkým za pomoc. Nakoniec som si rozpísal všetky možné kombinácie pre súčet 10 a 11 a tiež mi vyšlo 27.

Majte sa.

Zápatí