Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravim vsechny.
Mam tu na spocitani dif. rovnice. Nechcu aby ste mi je spocitali, ale potrebuju radu jak na to, trochu nakopnout co je co baych stim trochu pohnul. Nechcu zakladat nove tema, tak to snad nevadi ze jsem to hodil jsem. Jen co jsou to zac, podle me jsou prvni separovatelne a u ostatnich si nejsem jisty.
Vsem moc dekuju.
↑ enclace.net:
Zdravím,
v úvodním tématu VŠ jsou vhodné online nástroje + tato sbírka řešených příkladů.
1, 3, 5 se upravuje na separovatelnou, 4 - exaktní. (2) se mi nedaří upravit, omluva.
Děkuju, jdu to spocitat a snad mi to vyjde, pokud nekoho napadane jak na tu dvojku, budu rad.
Takze jsem pohnul jedine s 3 a 4.
Ostatni mi vubec nejdou odseparovat, zkousel jsem to resit jako LDR pomoci ber. substituce, ale porad mi to nevychazi. Prohledal jsem i sbirku a online nastroje a jsem na mrtvem bode.
Takzepokud nekdo vi, chce a muze pomoct byl bych vdecny
↑ enclace.net:
1, 5 jsem upravovala pomoci substituce z=xy, ale teď jsem to překontrolovala a nevychází mi to. Omlouvám se. Snad někdo z kolegů.
2) snad už vychází - pomoci substituce y=x/z.
EDIT - k 1) omlouvám se za nedostatečnou reakcii - překontrolovala jsem svůj postup k 1) - špatně jsem pojmenovala metodu. Zde se řeší lineární rovnice y´=yp(x)+Q(x), ale při řešení jsem neměla používat substituci, jak jsem uvedla, ale y=uv. Potom je to standardní postup (pokud bude ještě potřeba okopíruji podrobné řešení z A. Hlaváčka) nebo je to podobný princip jako příklad 14 v kapitole "lineární rovnice" v odkazu na vzorové příklady. Omluva.