Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer zdravím všechny ,
Nemohu pohnout s jednou slovní úlohou kterou máme do pisemky mohl by mi prosim někdo napsat výsledek a i postup předem děkuji.
Cena stroje po 10 letech odepisování činila 192937,-Kč Kolik byla pořizovací cena stroje , je-li roční odpisová sazba p=15%
Pokud nevidíš žádnou aplikaci poznatků o geometrických posloupnostech, tak můžeš postupně desetkrát zvedat cenu stroje o 15%.
A pokud bys poznatky o geometrických posloupnostech aplikovat chtěl, tak si zkus uvědomit třeba toto: Znáš první člen geom. posloupnosti, nynější cenu. Každý další člen je 1,15 násobkem členu předchozího a ty chceš znát hodnotu desátého členu.
↑ Kametec: když odepisuju 15%, tak násobím 0,85. zpátky tedy musím dělit 0,85, nikoli násobit 1,15
Já jsem chtěl nasměrovat k tomuto řešení, uvádím pro úplnost:
,
(↑ Stýv: Děkuji za opravu.)
(Tady jsem si všiml dalšího nedostatku ve svém příspěvku, je třeba mocnit na desátou, proto jedenáctý člen)
Chtěl jsem odpovědět rychle, tak to podle toho dopadlo. Omlouvám se za chybnou radu.
↑ Kametec: moc děkuji tohle je pěkne rozepsáne, něco podobného by mě mělo čekat za 2 týdny v písemce :) a =)