Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 10. 2010 14:07

agnusxx
Reputace:   

Pravděpodobnost jednou pro vždy.

Zdravím, mám dotaz pokusim se to co nejvice upresnit jelikož se tím zabývam už delší dobu a stale si nejsem jist jak to je.

Situace sázka: 2 kamaradi se vsadili ze kdo hodí první panu na minci vyhrava jeden ma jen 2 pokusy a druhy ma 10 pokusu.
Chapu ze kdyby hazeli kazdy jednou tak sance ze hodí panu nebo orla je 50 na 50, a pravděpodobnost by měla byt tedy stejná.
Avšak kdyz jeden ma o 8 pokusu vice než ten druhy tak tím padem Pravděpodobnost ze vyhraje roste .. Tedy pravděpodobnost roste s počtem pokusu.Ale šance že padne pana nebo orel by měla byt stale stejná . takže oba dva by měli mit stejnou šanci na vyhru i presto ze ten druhy ma vice pokusu.. Todle by měla být teorie aspon jak si myslím že to je avšak v praxi je to nepouzitelné vuči tomu ze na minci pusobí okolní vlivy odpor vzduchu gravitace a ostatní sily plus to jak mince dopadne či se odrazi atd. a tomu se riká nahoda zajimalo by mě jestli by šlo nějak počítat i s toutou nahodou aby tedy vysledek šel presně urcčit s co nejmenší odchylkou..

To co zde pišu jsou mé doměnky takže vás moc prosim uvedte na pravou míru jak to doopravdy je a kde mam chyby v těchto tvrzení byl bych moc rád .. Děkuji

#2 23. 10. 2010 14:31 — Editoval halogan (23. 10. 2010 21:51)

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Re: Pravděpodobnost jednou pro vždy.

Šance pro jeden konkrétní hod je stejná. Pokud se počet hodů zvýší, tak pravděpodobnost, že padne alespoň jeden orel/panna je logicky vyšší.

Vem si to logicky. Pokud bys neodlišoval 2 a 10 hodů, tak bys nemohl odlišit ani 2 a 1000 hodů. A musíš přeci předpokládat, že hodit 1000 orlů po sobě je celkem nepravděpodobné :-)

Nebo logika/matematika druhá: Pokud tedy budeme trvat na pravděpodobnosti 1/2, tak i pro 100 hodů by tato pravděpodobnost měla zhruba platit, takže padne zhruba 50 pan a 50 orlů. Což je oboji > 1.

Edit: k dotazu pana Kováře — já usoudil, že šlo o překlep a jde o to, kdo hodí panu jako takovou, protože střídání pro více jak tři hody pro toho druhého nemá smysl.

#3 23. 10. 2010 21:26

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

↑ agnusxx:Není mi úplně jasné, jaká jsou pravidla.
"hodí první pannu" znamená "hodí pannu v prvním hodu?"
Nebo se oba hráči střídají? Pak by se mělo specifikovat, který hráč začne.
Střídají se nebo každý si nejdřív odhází své hody dřív než minci předá druhému?

#4 24. 10. 2010 11:47

agnusxx
Reputace:   

Hodí si mincí o to kdo začne ,, začina ten kdo hodí pannu ,, a potom tedy hazi třeba hráč 1 ten nahazi svyh všech 10 pokusu poté předá minci a hazí hráč druhý který ma pokusy dva.. Ale šlo mi spíše o ten princip jak sem psal výše:

"Chapu ze kdyby hazeli kazdy jednou tak sance ze hodí panu nebo orla je 50 na 50, a pravděpodobnost by měla byt tedy stejná.
Avšak kdyz jeden ma o 8 pokusu vice než ten druhy tak tím padem Pravděpodobnost ze vyhraje roste .. Tedy pravděpodobnost roste s počtem pokusu.Ale šance že padne pana nebo orel by měla byt stale stejná . takže oba dva by měli mit stejnou šanci na vyhru i presto ze ten druhy ma vice pokusu.."   Je toto tvryení pravdivé ? že šance by měla být ve výsledku stejná ? akorat pravdepodobnost na vyhru se zvyšuje ?

Zápatí