Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 10. 2010 14:07

agnusxx
Reputace:   

Pravděpodobnost jednou pro vždy.

Zdravím, mám dotaz pokusim se to co nejvice upresnit jelikož se tím zabývam už delší dobu a stale si nejsem jist jak to je.

Situace sázka: 2 kamaradi se vsadili ze kdo hodí první panu na minci vyhrava jeden ma jen 2 pokusy a druhy ma 10 pokusu.
Chapu ze kdyby hazeli kazdy jednou tak sance ze hodí panu nebo orla je 50 na 50, a pravděpodobnost by měla byt tedy stejná.
Avšak kdyz jeden ma o 8 pokusu vice než ten druhy tak tím padem Pravděpodobnost ze vyhraje roste .. Tedy pravděpodobnost roste s počtem pokusu.Ale šance že padne pana nebo orel by měla byt stale stejná . takže oba dva by měli mit stejnou šanci na vyhru i presto ze ten druhy ma vice pokusu.. Todle by měla být teorie aspon jak si myslím že to je avšak v praxi je to nepouzitelné vuči tomu ze na minci pusobí okolní vlivy odpor vzduchu gravitace a ostatní sily plus to jak mince dopadne či se odrazi atd. a tomu se riká nahoda zajimalo by mě jestli by šlo nějak počítat i s toutou nahodou aby tedy vysledek šel presně urcčit s co nejmenší odchylkou..

To co zde pišu jsou mé doměnky takže vás moc prosim uvedte na pravou míru jak to doopravdy je a kde mam chyby v těchto tvrzení byl bych moc rád .. Děkuji

#2 23. 10. 2010 14:31 — Editoval halogan (23. 10. 2010 21:51)

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Re: Pravděpodobnost jednou pro vždy.

Šance pro jeden konkrétní hod je stejná. Pokud se počet hodů zvýší, tak pravděpodobnost, že padne alespoň jeden orel/panna je logicky vyšší.

Vem si to logicky. Pokud bys neodlišoval 2 a 10 hodů, tak bys nemohl odlišit ani 2 a 1000 hodů. A musíš přeci předpokládat, že hodit 1000 orlů po sobě je celkem nepravděpodobné :-)

Nebo logika/matematika druhá: Pokud tedy budeme trvat na pravděpodobnosti 1/2, tak i pro 100 hodů by tato pravděpodobnost měla zhruba platit, takže padne zhruba 50 pan a 50 orlů. Což je oboji > 1.

Edit: k dotazu pana Kováře — já usoudil, že šlo o překlep a jde o to, kdo hodí panu jako takovou, protože střídání pro více jak tři hody pro toho druhého nemá smysl.

#3 23. 10. 2010 21:26

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

↑ agnusxx:Není mi úplně jasné, jaká jsou pravidla.
"hodí první pannu" znamená "hodí pannu v prvním hodu?"
Nebo se oba hráči střídají? Pak by se mělo specifikovat, který hráč začne.
Střídají se nebo každý si nejdřív odhází své hody dřív než minci předá druhému?

#4 24. 10. 2010 11:47

agnusxx
Reputace:   

Hodí si mincí o to kdo začne ,, začina ten kdo hodí pannu ,, a potom tedy hazi třeba hráč 1 ten nahazi svyh všech 10 pokusu poté předá minci a hazí hráč druhý který ma pokusy dva.. Ale šlo mi spíše o ten princip jak sem psal výše:

"Chapu ze kdyby hazeli kazdy jednou tak sance ze hodí panu nebo orla je 50 na 50, a pravděpodobnost by měla byt tedy stejná.
Avšak kdyz jeden ma o 8 pokusu vice než ten druhy tak tím padem Pravděpodobnost ze vyhraje roste .. Tedy pravděpodobnost roste s počtem pokusu.Ale šance že padne pana nebo orel by měla byt stale stejná . takže oba dva by měli mit stejnou šanci na vyhru i presto ze ten druhy ma vice pokusu.."   Je toto tvryení pravdivé ? že šance by měla být ve výsledku stejná ? akorat pravdepodobnost na vyhru se zvyšuje ?

Zápatí