Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj chtela bych poprosit o radu s timto prikladem.
určete nejmenší hodnotu proměnné z, pro níž platí 
dekuji

Našel bych všechny reálné hodnoty z, pro které rovnost platí (tj. vyřešil bych to jako rovnici pro neznámou z), a pak bych z nich vybral tu nejmenší.
Co jsi už zkoušela a kam až ses při řešení dostala?
no kdyz druhou stranu roznasobim tak dostavam z+1=z+1
no vim, ze vysledek ma byt -5, zkousela jsem dosadit -1 a-5, nic jineho me nenapdalo, soudim tak podle nulovych bodu,a le netusim jestli soudim dobre

↑ picasso_123:
V tom případě roznásobuješ špatně, zkus to znovu, pokud se ti nepodaří upravit pravou stranu na
, tak napiš.
Výsledek není -5.
ja na te druhe strane vidim vzorec (a+b)(a-b)=a^2-b^2

↑ picasso_123:
Tam není (a+b)(a-b), ale (a-b)(a-b).
ja jsem to spatne napsala, ale v zadani je 
ale mozna bude v zadani chyba, to me nenapadlo

↑ picasso_123:
V tom případě je tvá úprava na tvar z+1=z+1 správná. Z toho je zřejmé, že rovnice je splněna pro každé z, pro které má rovnice smysl. Pro jaká z má rovnice smysl?
ale co mam vysledky k tomuto zadani tak tam pisou, ze z=-5

↑ picasso_123:
Výsledek neřešte teď. Kolega vám řekl, že výsledek není -5 pro původní zadání. Teď řešíme to nové, tak nám napište, kdy má ta rovnice smysl.
napsala jsem přesné zadání, je potreba určit nejmenší z reálné tak aby platila rce

Opět se ptám: pro jaká z má rovnice smysl? Jaký je maximální definiční obor funkce na levé a na pravé straně?
↑ picasso_123:
Tak to zrovna ne. Zkus si -1 dosadit do té rovnice a zjistíš že to je definovaný. Zkus ještě jednou odpovědět na ↑ Brozkovo: otázku jaký je dfiniční obor funkce (výrazu) na levé a pravé straně.
na leve strane jsou to realna cisla a na prave strane cisla vesti nez -5

↑ picasso_123:
Proč by tam nemohla být -5?
-5 tam byt jeste muze odmocnina z 0 je nuly

Už je tedy jasné, proč je -5 nejmenší hodnota proměnné z, pro kterou platí rovnice?
jo uz mi to doslo, dekuju za hodne velke nakopnuti
tady je odkaz na statni maturitu z matematiky, dalsi priklad s nim mam problem je 4.2.

Jedním z možných řešení je první derivaci fce položit rovnu nule:![kopírovat do textarea $[(x-2)(x+1)]^{\prime}=(x-2)^{\prime}(x+1)+(x-2)(x+1)^{\prime}=(x+1)+(x-2)=2x-1\nl2x-1=0\nlx=\frac{1}{2}$](/mathtex/48/48c8580b4f6281c4a5672523ad2a5176.gif)

nebo:
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=20891#p135730
dekuju moc, derivovala jsem to,a le mela jsem tam asi nekde chybu, bvychzelo mi strasn e divny cislo