Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Co si vybereš?
a) uložit 1 000 CZK na 5 % p.a. při měsíčním připisování úroků na 10 let?
b) uložit 1 000 CZK na 5 % p.a. při měsíčním připisování úroků na 10 let za použití efektivní i?
Podle mě b, protože by to mělo být zkreslený vzhledem k tomu, jak je i efekt definována 
a)
= 1647
b) nejprve i ef a potom s tou i ef nakládat jako s nominální při S.Ú. na 5 let? Tady u toho mně to pořád vychází stejně, nemohu diagnostikovat chybu
↑ metamedik:
Efektívna úroková miera mi vychádza 5.116% 
A teraz mi zo zadania vyplýva, že s touto to máš spočítať pre b). Vychádza to
Nemám v tom ale istotu, zadanie je divne formulované.
Nemám bohužel přístup ke skutečnému zadání - trochu zevrubněji, bylo to tam napsáno ve smyslu "máš 1000 Kč, spočítej na kolik se zúročí za 10 let při měsíčním úročení bez použití efektivní i. Následně prověď s efektivní i a rozdíl ve výsledcích zdůvodni").
↑ lukaszh: Díky, ale myslím, že to není ono, ale jeví se to asi jako jediné možné řešení.
Nechápu, proč pracuješ s ROČNÍ efektivní jako s normální nominální (viz. tvoje dělení počtem období za úr. období ve vztahu pro složené úročení?) - to je dle mě nesprávné ze samotného principu efektivní jako "roční kompenzující více připisování za rok, resp úr. období", ne? (Pokud tedy o tohle autorovi nešlo, protože kdyby ano, tak bože, úplně zbytečná demonstrace toho, že s efektivní "dostanu" více než s nominální při slozenem uroceni?)
Nebo jsem vedle? Měl jsem za to, že převedu-li nom i na roční efektivní, nemá smyslu používat "počtu přípisů za období", kde čitatelem je i (viz.
), protože pracuji s ROČNÍ sazbou. Ale uznávám, že to je jediné řešení ze zadání vyplývající, skutečně se originál neliší od mnou nastíněného.