Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám problém s těmito derivacemi
Chápu první (ten delší vyraz) ktery dostanu po zderivovani, ale již nedokazi najit upravy, pomoci nichž bych měl dojít k zaverecnemu vysledku

Pravděpodobně to budou trivialni středoškolske upravy, ale bud mam mezeru nebo je jich tam tolik že je nevidim.
Pls help.
u ty prvni se mi to moc nezda ... je to urcite spravne?
u ty druhy se vsechno pronasobi, secte a pokrati (zacni od vnitrnich zavorek)
u ty treti vypada zakerne ta druha mocnina nad zlomkem sqrt(x^2+1)/3 ... nevstahuje se na celej vyraz pod odmocninou ... zacni od tyhle mocniny a budes v suchu
↑ mancini:
Mohl bys mi prosimtě ukazat jak postupovat?
Třetí jsem vypočital, ale u jedničky nedokážu vymyslet způsob jak cokoli dostat z pod te odmocniny, a u te dvojky mi vychazi spousta sčítanců které nejdou s nicim kratit.
↑ AlexC:
(1) podle mého je to pouze estetická záležitost (prakticky - potřebuješ co nejvíce činitelů v součinu pro další využití derivace například v průběhu funkce) - hlavně je potřeba vytknou
v čitateli (to má smysl), zbytek úprav pro estety - v posledním řádku pod odmocninou provedeno rozšíření výrazem (odlišná barva) je to srozumitelné? Podaří se doupravovat?
(2) také nešla? - podle doporučení kolegy ↑ mancini:? Děkuji.
↑ AlexC: děkuji.
čitatel po roznásobení závorek se přepíše k použití dle užitečného vzorce 1.1
V pořádku? Děkuji.
Stránky: 1