Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravíčko
mám takový problém s příkladem : http://trial.kma.zcu.cz/TCALCULUS1/5/6/1/latex340.png . Limitu mám dokázat pomocí Cauchyho. zjistím, že epsilon ln x/5 ale dál si nevím rady.
Díky moc za jakoukoliv pomoc :-)
↑ s-o-k-o-l:
teď naco sem přišel je, že udělám zlogaritmování a vyjde mi na konci - 5 - e^epsilon < x < 5+e^epsilon . Takže volím delta min {5 - e^epsilon ;5+e^epsilon} ale jestli je to správně?
↑ s-o-k-o-l:
Důkaz bude záviset na způsobu, kterým byla funkce ln definována (existuje více ekvivalentních možností),
případně na tom, co už o ní máme dokázáno.
Například víme-li, že pro každé x > 0 je
(1) 
(ať již je to definice nebo věta - podle toho, kterou cestou teorii budujeme) , potom
.
Nyní půjde o to vyšetřit chování posledního integrálu pro x blížící se k 5 .
Zvolme pevně
takové, aby zároveň
. Potom pro každé
je
,
.
Pro
tedy bude
.
Pomocí tohoto odhadu už snadno provedeme tradiční "epsilon-delta gymnastiku", jak požadováno.
(Jinak by šlo rovnou využít větu o spojitosti integrálu podle horní meze.)
Pokud máme funkci ln definovánu jinak než vzorcem (1) a tento vzorec ještě neznáme nebo ho nechceme použít,
musela by se hledat jiná cesta.
Toto
s-o-k-o-l napsal(a):
↑ s-o-k-o-l:
teď naco sem přišel je, že udělám zlogaritmování a vyjde mi na konci - 5 - e^epsilon < x < 5+e^epsilon . Takže volím delta min {5 - e^epsilon ;5+e^epsilon} ale jestli je to správně?
není dostatčně podrobné ani srozumitelné, aby bylo možno to posoudit.
Stránky: 1