Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 11. 2010 16:54

druss
Reputace:   

Pravděpodobnost

ahoj, matematiku I. i II. mám i díky vám úspěšně za sebou, jenže tentokrát se neúspěšně peru se statistikou. Potřeboval bych poradit s následujícím příkladem:
Jaká je pravděpodobnost, že při současném hodu šesti kostkami padne:
a) na každé kostce jiné číslo - vypočítal jsem jako $\frac{P(6)}{V'_6(6)}$ - to mi vyšlo podle výsledků správně.
b) samé šestky - tady jsem počítal $\frac{1}{V'_6(6)}$, případně $(\frac{1}{6})^6$, to by mělo být taky správně
ale tady už je zádrhel:
c) právě pět šestek - zkoušel jsem počítat jako $(\frac{1}{6})^5*\frac{5}{6}$, ale podle výsledku mi to chybí vynásobit ještě 6 (počet kostek, na kterých může padnout?)
d) právě čtyři šestky - a tady už jsem úplně v lese, zkoušel jsem $(\frac{1}{6})^4*(\frac{5}{6})^2$, ale to už mi podle výsledku chybí vynásobit 12 a k tomu se nemůžu dobrat... :(

dál ještě příklad pokračuje e) alespoň čtyři šestky, f) samá sudá čísla a g) všechna čísla stejná, ale to jsem zatím ani nezkoušel.
děkuju předem za pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) druss)

#2 18. 11. 2010 17:35 — Editoval metamedik (18. 11. 2010 17:35)

metamedik
Reputace:   

Re: Pravděpodobnost

Čus, dělali jste už ve statistice rozdělení pravděpodobností náhodných veličin?

#3 18. 11. 2010 17:57

druss
Reputace:   

↑ metamedik: Studuju dálkově a jsem prakticky na začátku učebnice - a mám pocit, že nic takovýho jsem ještě nečetl...

#4 19. 11. 2010 09:43

druss
Reputace:   

A ještě jeden příklad: Deset aut zaparkovalo na parkovišti náhodně v jedné řadě. Jaká je pravděpodobnost, že tři určitá auta budou zaparkovaná vedle sebe?

Chtěl jsem na to jít přes celkový počet možností jak zaparkovat 10 aut za sebou P(A) = 10!, jenže mě nenapadá jak určit pravděpodobnost těch 3 určitých aut vedle sebe. :(

Jinak k vyřešení kostek mám stále stejně daleko... :/

#5 19. 11. 2010 09:56

druss
Reputace:   

Aha, takže tuhle odpověď se mi nakonec podařilo vygooglit. 8 možností kde může ta trojice být * 3! možností jak jí uspořádat * 7! možností jak uspořádat ostatní. To celé děleno 10! celkových možností.

Takže stále platí jen prosba o pomoc u těch kostek. Díky

#6 19. 11. 2010 12:42

druss
Reputace:   

Tak mě nakonec časovej pres donutil sedět nad tim tak dlouho, až sem to rozlousknul. :) Vlákno zavírám ;)

Zápatí