Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, matematiku I. i II. mám i díky vám úspěšně za sebou, jenže tentokrát se neúspěšně peru se statistikou. Potřeboval bych poradit s následujícím příkladem:
Jaká je pravděpodobnost, že při současném hodu šesti kostkami padne:
a) na každé kostce jiné číslo - vypočítal jsem jako
- to mi vyšlo podle výsledků správně.
b) samé šestky - tady jsem počítal
, případně
, to by mělo být taky správně
ale tady už je zádrhel:
c) právě pět šestek - zkoušel jsem počítat jako
, ale podle výsledku mi to chybí vynásobit ještě 6 (počet kostek, na kterých může padnout?)
d) právě čtyři šestky - a tady už jsem úplně v lese, zkoušel jsem
, ale to už mi podle výsledku chybí vynásobit 12 a k tomu se nemůžu dobrat... :(
dál ještě příklad pokračuje e) alespoň čtyři šestky, f) samá sudá čísla a g) všechna čísla stejná, ale to jsem zatím ani nezkoušel.
děkuju předem za pomoc
↑ metamedik: Studuju dálkově a jsem prakticky na začátku učebnice - a mám pocit, že nic takovýho jsem ještě nečetl...
A ještě jeden příklad: Deset aut zaparkovalo na parkovišti náhodně v jedné řadě. Jaká je pravděpodobnost, že tři určitá auta budou zaparkovaná vedle sebe?
Chtěl jsem na to jít přes celkový počet možností jak zaparkovat 10 aut za sebou P(A) = 10!, jenže mě nenapadá jak určit pravděpodobnost těch 3 určitých aut vedle sebe. :(
Jinak k vyřešení kostek mám stále stejně daleko... :/
Aha, takže tuhle odpověď se mi nakonec podařilo vygooglit. 8 možností kde může ta trojice být * 3! možností jak jí uspořádat * 7! možností jak uspořádat ostatní. To celé děleno 10! celkových možností.
Takže stále platí jen prosba o pomoc u těch kostek. Díky