Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, příklad zní:
Užitím výpočtu pro limity funkce zjistěte předpis asymptoty se směrnicí.
Funkce je snadná:
.
No a když z tohohle počítám asymptotu, tak chápu, že si ta limita myslí, že jasná asymptota je
. Mám to vzhledem k zadání příkladu považovat za správný výsledek? Nebo jak napsat, že to není řešením?
↑ FailED:
Zkusím to objasnit. Ano ty vzorce jsou správně. A v každém vyjde nula. Tudíž asymptota by měla být
, ona to asymptota v určitém úhlu pohledu skutečně je, protože z každé strany se k ní ta fce blíží, ale nedotkne se jí. Jenomže v intervalu
ta funkce protne osu y v bodě 0,0...
To přece nevadí, že graf fce protne vlastní asymptotu, ne? Aspoň já vždycky považoval asymptotu za přímku, ke které se graf fce blíží když jdu do jednoho nebo druhého nekonečna.
Jak máš definovanou asymptotu?
↑ Oxyd:
Vždycky jsem myslel, že asymptotu nesmí fce protnout v celém definičním oboru. Pravdou je, že většinou jsem se s asymptotama setkával u lomených funkcí, kde je graf hyperbola a nebylo co řešit, tak jsem o tom nikdy takhle nepřemýšlel a bral jsem to jako fakt. No nic, tak díky za objasnění.