Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 11. 2010 16:00

Oberon
Reputace:   

Asymptoty z limit.

Ahoj, příklad zní:

Užitím výpočtu pro limity funkce zjistěte předpis asymptoty se směrnicí.
Funkce je snadná: $f:y=2x / (x^2 - 4)$.
No a když z tohohle počítám asymptotu, tak chápu, že si ta limita myslí, že jasná asymptota je $y=0$. Mám to vzhledem k zadání příkladu považovat za správný výsledek? Nebo jak napsat, že to není řešením?

• (téma jako vyřešené označil(a) Oberon)

#2 20. 11. 2010 17:52 — Editoval FailED (20. 11. 2010 18:11)

FailED
Reputace:   42 

Re: Asymptoty z limit.

Myslím že máš rovnici asymptoty $a:\quad y=px+q$ určit pomocí vztahů $p=\lim_{x\to\infty}\frac{f(x)}{x}$ a $q=\lim_{x\to\infty}\(f(x)-px\)$.

Dál ti asi nerozumím, jaká limita si co myslí? Užitím jiného postupu se výsledek nezmění. Co není řešením?

#3 21. 11. 2010 00:23

Oberon
Reputace:   

↑ FailED:
Zkusím to objasnit. Ano ty vzorce jsou správně. A v každém vyjde nula. Tudíž asymptota by měla být $y = 0$, ona to asymptota v určitém úhlu pohledu skutečně je, protože z každé strany se k ní ta fce blíží, ale nedotkne se jí. Jenomže v intervalu $(-2,2)$ ta funkce protne osu y v bodě 0,0...

#4 21. 11. 2010 01:30

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

To přece nevadí, že graf fce protne vlastní asymptotu, ne? Aspoň já vždycky považoval asymptotu za přímku, ke které se graf fce blíží když jdu do jednoho nebo druhého nekonečna.

Jak máš definovanou asymptotu?

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#5 21. 11. 2010 13:04

Oberon
Reputace:   

↑ Oxyd:
Vždycky jsem myslel, že asymptotu nesmí fce protnout v celém definičním oboru. Pravdou je, že většinou jsem se s asymptotama setkával u lomených funkcí, kde je graf hyperbola a nebylo co řešit, tak jsem o tom nikdy takhle nepřemýšlel a bral jsem to jako fakt. No nic, tak díky za objasnění.

Zápatí