Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
na primce p : 2x + y = 0
najdete bod C
aby ABC byl rovnoramenny trojuhelnik se zakladnnou AB
A = -3; 2
B = 2;-2
hledam tedy bod ktery ma stejnou vzdalenost od A i B a lezi na p
jak postupovat?
ja sem si to vyjadril parametricky tu primku a potom s jednotlivyma radkama pracoval jako se souradnicema , udelal 2 smerove vektory ktere porovnaval velikostne a zjistil t ktere jsem dosadil zpet doufaje ze to vyhodi pekne souradnice a ono nic :)
poradi nekdo?
Skus to dat ako dlzku vektora. Kedze rovnoramenny tak vektor CA a CB musia mat rovnake dlzky. a podobne . Daj oba vektory do rovnosti. Neviem ci takto ale skus ci ti tam nevypadu nejake ypsilony alebo iksy.
↑ lukaszh:
z toho, co navrhujes vznikne 1. rovnice, druha rovnice je zadani primky - mame tedy 2 rovnice, 2 nezname - je to nadejne :-)
takze:
1/ diky
2/ omlouvam se, v zadani jsou blba cisla bod A ma byt 6 a 4
3/ jen pro jistotu, v iprave ty odmocniny proste ted mohu vynechat ne?
4/ pokud si vyjadrim primku parametricky mohu s jejimy radky pro x a pro y (takovy to co je za rovnasem v jednotlivych radcich) manipulovat potom jako se souradnicema ne?
to se tam totiz obevuje jen parametr t misto 2 neznamych, ktery kdyz dosazim zpet (uz vypocteny) do puvodni parametricke rovnice tak bych mel dostat souradnice ne?
jde mi o to jestli je to myslenka spravna :)
5/ moji myslenku (viz /4) jsem realizoval, a vysla absolutne krasne, bohuzel spatne... numerickou chybu sem nenasel, takze :
6/ dokaze mi nekdo rict proc bod 4 je spatne?
:)
omlouvam se za ty romany jen si chci udelat jasno :)
moc diky
↑ lukaszh:
mno ja to pocital s blbyma cislama proste sem vzal to cos tu vypocital ty, dosadil k tomu rovnici primky a vyslo me x=-1/2 y=1
prosim prosim prosim... odpovedel by mi nekdo ?
dottaz poneku skratim:
lze parametricke vyjadreni primky chapat jako souradnice libovolneho bodu?
napr:
¨¨
x=3t
y=2/3 - t
potrebuju bod na teto primce...
je to bod se sourecnicema 3t; 2/3-t ???
↑ liquid:
Podla mna ano, ale neviem ci je. Malo by to sediet ak za parameter dosadis lubovolne cislo a pricitas k suradnici tak dostanes suradnice toho bodu, ktory priamke patri. skus to nacrtnut na obrazok a odtial to bude vidno. Lebo len nasobis suradnice vektora, no jeho smer zostava rovnaky.
↑ liquid:
Ide o to, ze ak za x,y dosadis suradnice nejakeho bodu parameter t musi vyjst u oboch rovnaky. Teda ako si sa pytal ci bod 3t;2/3-t patri priamke tak ano. Lebo ak t volim 4 tak x vyjde 12 a y -10/3. ked to dosadis tak ti vyjde naspat rovnaky parameter =4.
http://dagles.klenot.cz/rihova/vzdalenosti.pdf
tady je velmi pekny material na vzdalenosti - a hodne podobny priklad - s tim rozdilem, ze mas zadany bod (0, 0), od ktereho se pocita znama vzdalenost k primce, ktere do uplneho vyjadreni neco malo chybi. OK?
↑ liquid:
Ted se nejak nechytam
jelikoz analytika neni muj konicek, tak to prevedu na neco, cemu bych mohla rozumet - predstavim si kruznici se stredem (0, 0) a polomerem . Tuto kruznici tvori body, vzdalene od stredu o zadanou hodnotu. Primka, kterou hledam, ma byt tecnou ke kruznici a zaroven prochazet budem A.
Tak je docela jednoznacne dana (jsou 2 mozne primky) - fakt a, b (myslis a, b z obecneho tvaru primky?) muze byt libovolne?
jde o to, ze ja sem to mel v kapitole analiticka geometrie v rovine...
tecnou ke kruznici sem to resit chtel, ale tak se to resit nemelo, melo se to resit vzdalenostma...
takze ja resim vzdalenost primky prochazejici bodem -2; -6 od pocatku, tj 0 0
mno tak mam vzorec pro vzdalenost bodu od primky
kde a b je normalovy vektor primky ktery bohuzel nevim, ale
m1 a m2 jsou nuly (souradnice) takze mi nakore zbyde jen |c|
mno a dole mam tu odmocninku... to jsou 3 nezname ...
takze dulezity krok je ted to, ze ja muzu zvolit treba to, ze ta odmocnina se rovna 1, protoze u normaloveho vektoru nezalezi na velikosti (nejen u nej ze :) ) ale na smeru... jen nesmi byt 0...
a potom se to resi dal...
me se to uz ovsem nepodarilo doresit :)
↑ liquid:
na ten samej problem ze tam mas moc promenejch sem narazil v minulosti nekolikrat, treba u kuzelosecek. resi se to takle:
mas smernicovej tvar primy
dosadis za x a y souradnice bodu A
vyjadris q, a dosadis do smernicovyho tvaru
ted prevedes na obecnej tvar(kdyz to potrebujes), a muzes resit.
vyslo mi
jedina podminka je ze ta primka nesmi bejt rovnobezna s osou y. vedel by nekdo teoreticky co s tim?
jelena napsal(a):
jelikoz analytika neni muj konicek
na tom se schodnem:) ale porad zlata analylitka oproti planimetrii a stereometrii, vazne nesnasim ulohy typu "rozdelte trojuhlenik ABC na dve casti aby pomer obsahu byl 3/8..."