Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všem
Potřeboval bych zkontrolavat pár příkladů.
Příklady 4 ,5 a 7 jsem vypočítal,ale vzhledem k tomu ,že neznám výsledek tak nevím jestli správně a vzhledem k tomu,že jsem si matematikou hrál někdy před 13 rokama tak o tom i dost pochybuji
ten 6 příklad vůbec nevím ja vyřešit a ta 8 ka mi výjde vždy nějak divně :)
Předem děkuji
↑ gadgetka:
Takže to se mnou tak špatný není - moc děkuji za kontrolu a pomoc - jen bych poprosil rozepsat tu 6 ku -páč jsi (jste) tam
použila asi nějaké pravidlo ,které se fakt vykouřilo :)
U té šestky jde o rozklad kvadratického trojčlenu na součin (vyřešíš kořeny kvadratické rovnice a pro rozklad na součin platí , kde jsou kořeny kvadratické rovnice. Zbytek už je jen součet zlomků, čili společný jmenovatel a dopočítání čitatele...Co ty na to, stačí to takto? Teď už to zvládneš?
Např.:
↑ gadgetka:
bohužel tápu - nevím přesně jak jsi to rozložila - AX(na druhou)+BY+C = 0 - teda jestli mi to alespon něco říká ,ale vůbec nevím jak - chtěl bych to pochopit
↑ gadgetka:
Aha - mě se tam předtím nezobrazil ten obrázek - takže jsi u každého z nich vypočítala kořeny přes diskriminant a dosadila do to toho? v závislosti na tom pravidle
↑ gadgetka:
jen bych se ještě zeptal - hledal jsem toto na internetu a dobral jsem se,že by měla být rovnice zapsána
takhle a(x - x1)(x - x2) = 0 -to je ono ? je to o tom ,že naše A je jednička ale jinak je to ono ?
zdroj http://cs.wikipedia.org/wiki/Kvadratick%C3%A1_rovnice
Nevím, jak kloudně na tuto otázku odpovědět. Pokud je [různé od 1], pak se může celá kvadratická rovnice vydělit členem a dostaneš a když označíš a , vzniká ti tzv. normovaný tvar kvadratické rovnice, pro jehož kořeny opět platí a . Takže jsi opět u toho, že . A pokud vypočítáš kořeny kvadratické rovnice podle vzorce , myslím si, že je úplně zbytečné si pamatovat, že když je D>0, pak se dá rovnice zapsat ve tvaru . Podle mne by to možná bylo platné v nějakém příkladu, kde bys měl pomocí kořenů a členu sestavit kvadratickou rovnici, ale při rozkladu trojčlenu na součin, je to úplně zbytečná informace, která ti v mozku zabere místo pro nějakou daleko důležitější věc. :) Ale názory kolegů se pochopitelně mohou lišit. :D
Dobrý den, prosím o pomoc, nevím jak mám vypočítat tento příklad, pomůže mi někdo? :)
{1} {x - 2a} + {1} {x + 2a} + {8a^2} {4a^2 * x - x^3}
(1/x-2a) + (1/x+2a) + (8a^2/4a^2*x-x^3)
V tom TeXu se moc nevyznám, raději jsem to napsala 2x. Doufám, že to bude nějak k pochopení :)
↑ Terinka.J:
Zdravím, příště si založ samostatné téma na svůj dotaz. Děkuji.
v posledním zlomku jsem nejdřív vytkla x a závorku jsem rozložila podle vzorce . Abych našla společný jmenovatel, musím před 1. zlomek vytknout (-1).
Už se podaří? Děkuji.
↑ Terinka.J: Je výsledek 2 lomeno X ?
↑ Honza Matika: Děkuji dnes mám zkoušku, tak počítám, co se dá:)