Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » priklad na Einstainovu rovnici fotoefektu+příklad na výpočet teploty (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 27. 11. 2010 17:42

keeperxcz
Zelenáč
Reputace:   

priklad na Einstainovu rovnici fotoefektu+příklad na výpočet teploty

Prosím vás, byl by tady někdo ochoten mě vypočítat příklady s přesným postupem? vypočítané příklady napište buď sem nebo mi klidně na mail pošlete naskenovaný papír s výpočtem: wasley@seznam.cz předem děkuji.

Příklad: Dva bodové náboje q1=3,2*10na-10 C a q2=8*10 na-12C jsou ve vakuu ve vzdálenosti R1= 72cm. Jakou práci musíme vykonat abychom je přiblížili na vzdálenost 32 cm???

Příklad: Kovový náboj ma rychlost v=300m/s. Narazí na kovovou překážku a zarazí se na ní. O kolik se zvětší teplota kulky, jestliže 40% její kinetické energie v okamžiku nárazu se převedlo na zahřátí desky vzduchem?

• (téma jako vyřešené označil(a) zdenek1)

#2 01. 12. 2010 19:26 — Editoval medvidek (01. 12. 2010 19:27)

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

Re: priklad na Einstainovu rovnici fotoefektu+příklad na výpočet teploty

1)
Práce
$W=\int_{R_2}^{R_1}F(r) \mathrm{d}r$, $R_2=32cm$, $R_1=72cm$, $F(r)$ je Coulombova síla.

2)
Není jasné, co je to "zahřátí desky vzduchem". Proto se lze jen domnívat, že zbývajících 60% kinetické energie se úplně přemění na teplo náboje.
$0,6E=Q$,
$E=\frac12 mv^2$, $Q=mc \Delta T$.
Není uvedeno, o jaký kov se jedná, nebo alespoň jeho tepelná kapacita $c$.

#3 03. 12. 2010 17:57

wolverin
Zelenáč
Reputace:   

Re: priklad na Einstainovu rovnici fotoefektu+příklad na výpočet teploty

jojo dík, už to mám spočítane:-)

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » priklad na Einstainovu rovnici fotoefektu+příklad na výpočet teploty (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí