Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřebuju se naučit příklady na nakloněnou rovinu a studuju to z materiálů našeho profesora (viz odkaz). Je to příklad 1 na 5. straně a 5. krok. Nechápu jak ze vzorce pro ax vytáhnu kvadratickou rovnici ze které dostanu alfu.
http://fyzika.fce.vutbr.cz/doc/vyuka_sc … u_uvod.pdf
Tak jestli by mě nemohl někdo poradit, upravovala jsem to jak blázen a vylezly mě z toho různý hlouposti jenom ne kvadratická rovnice.
↑ gsdv:
Zdravím,
úvodní rovnice 
používá vztah:
, který dosazuje, také část přesunu nalevo:
umocňuji (levá část dle vzorce 
roznásobím závorky
a seřadím od největší mocniny sin (a)
V písmenech to vypadá hororově, zkus dosadit čísla co nejdřív
↑ jelena:
tak nějak jsem postupovala ale asi to někde selhalo. Díky moc!!
Mohla bys kouknout na tento příklad? Docílila jsem toho že jsem spočítala zrychlení stejně jako v předchozím příkladu, a pak jsem zkusila ten čas vyjádřit odsud:
ale vyšlo to blbě tak vážně nevím
Za jak dlouho dosáhne vozík na nakloněné rovině rychlosti 10 km/h? Vozík je spojen se závažím hmotnosti 100 kg visícím přes kladku (podle předchozího obrázku). Hmotnost vozíku je 500 kg, sklon nakloněné roviny je 30o. Vozík se rozjíždí z klidu. [1,13 s]
↑ gsdv:
nepopisuješ celý postup - v předchozím příkladu se neuvažuje další síla působicí na vozík (teď máme závaží na kladce) + v této úloze, co řešíš, není tření.
Dobře je tento typ příkladů rozebrán ve sbírce řešených - viz odkaz.
Čas budeš počítat ze vzorce, jak navrhuješ (z klidu, tedy v_0=0), nezapomeň převest rychlost do jednotek SI.
Ať se to podaří.