Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravim
potreboval by som pomoct s inverznou funkciou k f:y=|x| ja som posupoval tak ze f^-1:x=|y| a teda rodelil som to na 2 pripady y je z intervalu (-inf;0) a z intervalu <0;inf) a vysli mi dve funkcie pre prvy interval je to y=x D(f)=R+ a 0 H(f) tak isto. druha pre druhy interval y=-x D(f)=R+ a 0 H(f) = R- a 0. D(f) funkcie y=|x| je R a H(f) je R+ a 0. Co s toho prosim vypliva ?
Dakujem
↑ PeetPb:
Zdravím, řekla bych, že to je v pořádku, až na přehození intervalu (snad jen překlep, je možné upřesnit?) - myslím, že to, co jsem vyznačila zeleně, k sobě nepatří (ale naopak):
rozdelil som to na 2 pripady y je z intervalu (-inf;0) a z intervalu <0;inf) a vysli mi dve funkcie pre prvy interval je to y=x
Funkce y=|x| není prostá na celém def. oboru, ale Ty jsi rozdělil def. obor na 2 intervaly, kde prosta je. Ohledne Df, HF původní a inverzní je všechno v pořádku. Pokud si zakresliš grafy k sobě inverzních funkcí, bude vidět, že jsou souměrné vzhledem k osě souměrnosti y=x. Tedy pro interval (0, +oo) funkce původní a inverzní se zobrazí na sebe v 1. kvadrantu.
k vetě úplně na závěr - vztahuje se k původní funkci - je to tak?:
D(f) funkcie y=|x| je R a H(f) je R+ a 0.
Je třeba ještě něco upřesnit? Děkuji.
dakujem krasne ano ja som si neuvedomil ze inverzne funkcie existuju len k prostym. a ano ja som si to robil na papier a robil som najprv ten interval <0;inf) a potom (-inf;0) a kedze je zvykom pisat intervali vzostupne tak som to sem prehodil a tam vzniko preklep. ano ta posledna veta sa vztahuje k povodnej funkci. dakujem za uistenie. len som si chcel overit ci som postupoval spravne
Stránky: 1