Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, vysvělil by mi prosím někdo dva příklady? Připravuji se na písemku a moc mi to to nejde....
1) Motorová loďka plující po řece urazila vzdálenost 150m při plavbě po proudu za 15s, při plavbě proti proudu za dobu 25s. Určete rychlost loďky vzhledem k vodě a rychlost proudu v řece. Předpokládejte, že rychlosti jsou konstantní.
2) Motorový člun přeplouvá přes řeku o šířce 300m, při tom je unášen vodním proudem. Rychlost člunu vzhledem k vodě 1,6m/s, rychlost vodního proudu vzhledem k břehům 1,2m/s. O jakou vzdálenost unese voda člun ve směru proudu řeky? Jakou dráhu člun při přeplouvání řeky urazí a jakou rychlostí se po této dráze pohybuje? Jaký úhel svírá vektor výsledné rychlosti člunu se směrem kolmým k břehům řeky?
Předem moc děkuji!
poradím zatím s 1) nad dvojkou se hluboce zamyslím.
ad 1)
tak vyjdi z toho, že v=s/t
v případě, kdy t=15s, pluje loďka ve stejném směru, jako proud vody, proto rychlos v=rychlost loďky + rychlost proudu
v případě, kdy t=25s, pluje loďka ve směru opačném, takže v=rychlost loďky - rychlost proudu
z toho máš dvě rovnice o dvou neznámých a vypočítáš.
Mě vyšla rychlost loďky 8m/s, proudu 2m/s