Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

-nemám šajnu ako to riešiť a som už zúfalý : /, ja som postupoval že som si zobrla normálový vektor roviny a smerový priamky, z kt. sa vyvodil vzťah že ay.at = 0, ďalej ma napadlo vyjadriť ešte t = 1 -x, potom som skúšal rôzne veci ale nijak som sa k riešeniu nedopracoval.
↑ ExSh00t:
Zdravím, požaduje se, aby přímka a rovina byly rovnoběžné? Potom se mi zdá nápad s využitím skalárního součinu směrového vektoru přímky a normalového roviny jako vyhovující.
Vypíš, prosím, vektory - směrový přímky a normálový roviny. Děkuji.
Děkuji. Zůstala bych u kolmosti směrového přímky
a normalového roviny
- přes skalární součin kolmých vektorů (vychází mi 2 hodnoty a).
Přímka nemá obecný zápis v rovině, tedy neměla by mít ani normálový vektor.
Takže podľa tvojho návodu mi to vyšlo 1 a - 1, správne? Zaujímavé, že podľa môjho postupu vyšlo rovnako len som zabudol ešte prehodiť opačne hodnoty smerového -a, -1 na výpočet druhého riešenia..ale tvoje riešenie je oveľa zrozumiteľnejšie, takže díky, keď niekto vie môže sa zapojiť a objasniť či to je veľká náhoda alebo normálový vektor priamky v E3 existuje.
↑ ExSh00t: děkuji.
On by to byl normálový vektor roviny, ve které ta přímka leží (přímka v prostoru se dá zapsat parametricky nebo jako průsečík 2 rovin zapsaných obecně). Obecný tvar přímky v prostoru (s použitím normálového vektoru jako v rovině) nejde zapsat.
Stránky: 1