Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 12. 2010 08:57

Ma1uS
Reputace:   

Normála k hyperbole

Najdite normalovu priamku k hyperbole x^2 /2 - y^2 /3 =1 tak, aby bola kolma na priamku y=x+1.
Urcte rovnicu normaly a suradnice spolocneho bodu.

toto je presne zadanie a podla podobneho prikladu tu som to pocital ale vyslo mi nieco ako x^2=-4  a neviem co s tym dalej....
a nezda sa mi  ze v komplexnych cislach sa da  urcit rovnica nejakej normaly a aj suradnice bodu...

• (téma jako vyřešené označil(a) Ma1uS)

#2 16. 12. 2010 21:47

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Normála k hyperbole

Jestliže je normála v tom bodě kolmá na zadanou přímku, tak tečna v tom bodě bude s touto přímkou rovnoběžná. Všechny rovnoběžky se zadanou přímkou mají tvar $y=x+k$. Dále je přímka tečnou, pokud má daná soustava rovnic právě jedno řešení. Stačí tedy dosadit z rovnice přímky do rovnice hyperboly a podle diskriminantu určit, kdy (v závislosti na parametru k) bude mít rovnice právě jedno řešení.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 16. 12. 2010 23:28

Ma1uS
Reputace:   

no nech pocitam ako pocitam tak mi vide ze diskriminant sa rovna odmocnina z   24k^2+24
a z toho nulu nedostanem  aby to malo iba jedno riesenie....

#4 16. 12. 2010 23:41

Olin

A ta odmocnina se tam bere kde? Přece diskriminant rovnice $ax^2+bx+x=0$ je $b^2 - 4ac$, tam se nemá kde vzít odmocnina.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#5 16. 12. 2010 23:52

Ma1uS
Reputace:   

vela hodin :D uz ani nebiem co pisem :D ziadna odmocnina :DDD proste mi diskriminant vysiel  24k^2+24  a z toho nulu nedostanem... aby to malo jedno riesenie iba....

#6 17. 12. 2010 11:11 — Editoval Olin (17. 12. 2010 11:11)

Olin

Přepočítal jsem si to a vychází mi to stejně, tedy úloha nemá řešení.

MKS Náboj iKS

#7 17. 12. 2010 19:47

Ma1uS
Reputace:   

diky....
myslel som si lenze to mam ako jedno z mnoha zadani do skoly, tak som myslel ze  takto mi to neulahcia :DDD

#8 17. 12. 2010 22:31

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Ma1uS:

souhlasí to s výsledkem, který jsi nabízel tady. Asi bude vhodné poslat své řešení vašemu učiteli a poprosit o ověření zadání. Samotné řešení bude v pořádku, ale pokud jste měli nacvičovat zápis tečny a normály, tak jsi se moc daleko ve výcviku nedostal :-)

↑ Olin: děkuji.

Zdravím.

#9 18. 12. 2010 17:08

Ma1uS
Reputace:   

neviem co sme mali nacvicovat :DD to mame  proste na kazdy tyzden nejake zadania a v podstate nechapem preco tam bol tento priklad ked vsetky ostatne priklady boli o integraloch a tu som ich nejako nevyuzil....

no tak nema riesenie teda...

dakujem

Zápatí