Ahoj,vím,že mám blbý dotaz,ale nemohl by mi někdo prosím vysvětlit,jak se dělá kružnice vepsaná a opsaná? Dlouho jsem je narýsoval a tak jsem to zapomněl. A na internetu to vysvětlují špatně. Předem díky.
Zdravim,
vpisana - priesecnik osi uhlov;
opisana - priesecnik osi stran.

Ahoj, věřím, že když zadáš do googlu "konstrukce kružnice opsané" a "konstrukce kružnice vepsané" dozvíš se zajímavý věci. Jen to chce umět hledat.

Tady máš postupy, jak narýsovat obě kružnice
Jak sestrojit kružnici opsanou trojúhelníku ABC
Jak sestrojit kružnici vepsanou trojúhelníku ABC
Pro kružnici opsanou potřebuješ znát jak sestrojit osu strany (úsečky), pro kružnici vepsanou jak sestrojit osu úhlu
Co na tom nechápeš?

↑ Korbulo:
Ano, jen musí být pro jeden úhel oba stejné.
Vím,že to sem nepatří a omlovám se za to,ale nevím,jak mám sestrojit úhel o 22 stupních a 30 minutách. Nevíte,jak to udělat?? A je jedno,jaké řecké písmeno do něj napíši a jestli ho narýsuji na pravou nebo levou stranu??

Pravý úhel má 90°, když ho rozdělíš (uděláš osu úhlu) vzniknou ti dva úhly o 45°. Když jeden z nich rozdělíš (uděláš opět osu úhlu) vzniknou ti dva úhly o 22°30´.
Označit si ho můžeš jak chceš (alfa, beta, omega...) a je jedno jak bude otočený.
↑ Korbulo:
Je třeba dělat zápis konstrukce na cokoli děláš, proto to chce zapsat alespoň nějak takhle jednoduše: (předpokládám, že máš (třeba) přímku AB a chceš aby bodem A procházela přímka AC a svíraly spolu (ty dvě přímky) úhel 20°)
<-> AC; |∡ BAC|=20°