Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 12. 2010 16:21

woral
Reputace:   

práce v el. poli

Zdravím, nějak nemůžu hnout s tímto příkladem: Určete práci potřebnou k přemístění kladného jednotkového náboje q z nekonečna do středu úsečky, spojující dva stejně velké náboje opačné polarity, po ose kolmé ke spojnici nábojů.

Vypočítal jsem obecně intenzitu E ( na obrázku) v libovolném bodě na ose. Směr intenzity je stejný jako směr elektrické síly. Abych pohnul s tím nábojem, musím na něj působit silou F1- překoná Fe a ještě zůstane k pohnutí náboje ( na to stačí síla F blížící se k nule). Jenže teď jsem v koncích, protože v každém bodě na ose na náboj působí jiná síla a má také jiný potenciál. To bych musel nějak sečíst všechny jednotlivé kousky prací na krátkém úseku a to jaksi neumím. Stejně bych řekl, že ta práce bude nulová, jenže nevím jak to dokázat. Poradí mi někdo prosím?

http://www.sdilej.eu/pics/f5e294c5ff68a432740ad299495af733.JPG

• (téma jako vyřešené označil(a) woral)

#2 29. 12. 2010 10:24 — Editoval pietro (29. 12. 2010 14:38)

pietro
Reputace:   187 

Re: práce v el. poli

↑ woral: Ahoj....pozdravujem a posielam...
len obyčajné vektorové sčítania...
a potom aj cez potenciál možno samozrejme ľahšie dokázať... tam je na rozhraní stále nulový

Ako vidno x-ová zložka sily na rozhraní ( priamke) je nulová... a tadial keď " ťaháme" náboj tak nemáme žiadny odpor..

#3 29. 12. 2010 16:57

woral
Reputace:   

Re: práce v el. poli

Dík moc, teď mi to je už jasné.

Zápatí