Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Při laboratorním měření mám různé hodnoty (konkrétně pro určení momentu setrvačnosti válečku mám 10x měřený průměr válečku šuplerou a 1x jeho hmotnost na digit. váze). Výsledky měření vstupují do výpočtu pro konečný výsledek; pro výpočet potřebuji hmotnost a poloměr podstavy (J=1/2 m R2). Pro měření mám určit příslušné nejistoty (A, B).
Dotaz:
1) Mám každý z dílčích výsledků (aritm. průměr z 10 naměřených průměrů válečku, hmotnost odečtenou na digit. váze) hned opravit o příslušnou nejistotu a teprve tyto opravené hodnoty vzít do konečného výsledku, nebo
2) z dílčích nejistot zpracovat kombinovanou nejistotu, výsledek spočítat z neopravených (tj. měřených a zprůměrovaných) hodnot a k tomuto výsledku dát výslednou nejistotu?
3) pokud je správně 1) (snad ne??), pak mám hodnotu nejistoty přičíst k měřené hodnotě, nebo ji odečíst, nebo pracovat s oběmi krajními hodnotami (nejistota je +-).
4) nejistota "digit" se přičítá k poslední zobrazené číslici na odečtu - proč, když je taky +-?
Dále jsem dělala Poissona Clément-Desormesovou metodou - mám 10 dvojic (h1, h2) odečtů výšek sloupců kapaliny. Spočetla jsem aritm. průměr ze všech h1 a průměr ze všech h2 a Poiss. konst. jsem jednorázově spočítala z těchto 2 průměrných hodnot h1 prům a h2 prům. Spolužák ale spočetl pro každou jednu dvojici příslušného Poissona, tím dostal 10 Poiss. konstant a teprva ty zprůměroval. Naše výsledky se samozřejmě liší. Jaký postup je správný?
Mockrát děkuji za radu.
↑ OI:
Ahoj. Tak já začnu, ale doufám, že mně brzy doplní někdo, kdo se v tom vyzná lépe.
Z možností 1) a 2) mně připadá lepší možnost 2). U té jedničky mi není jasné jak by měla fungovat, přesněji nechápu co by mělo znamenat "opravit výsledek o příslušnou nejistotu". Podle dotazu tři pravděpodobně přičítání/odečítání stanovené chyby od výsledku - to se ale nedělá.
4) nerozumím co tím myslíš. Problém například s váhou co váží na celé gramy se zpravidla řeší tak, že se napíše prostě . Samotná naměřená hodnota se neupravuje.
K tomu Poissonovi - netroufám si tvrdit co je lepší, ale vypočítali jste oba i příslušné chyby výsledku? Dost možná bychom pak zjistili, že zmíněný rozdíl obou hodnot není ve skutečnosti významný.
Jak jsem ale zmínil na začátku, myslím, že tomuto vláknu by prospěl zásah opravdového fyzika. Snad se nějaký ozve.
↑ OI: u toho Poissona bych to viděl na tu kamarádovu metodu, tedy že nedělal průměry h1 h2, ale udělal až průměr z konečných konstant, to se mi zdá korektnější, ale opět se přidávám ke kolegovi, ať zasáhne větší fyzik