Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
potřebovala bych vysvětlit u dvou typů matic toto:
1) -2 3
4 -1 - výpočet mám celej v sešitě z hodiny a chápu jak zjistím vlastní čísla ale potřebovala bych vysvětlit jak přijdu na vlastní vektory
2) 2 1 1
-1 2 -1
1 -1 2 - zase celej ten výpočet mám, ale tady ani nevím jak se přišlo na ty vlastní čísla protože se to tam nějak upravovalo, a jak ty
vlastní vektory to taky nevím
Tak kdyby mě někdo podal stručnej návod jak na to, budu moc ráda
↑ teolog:
1) Aha už to vidím takže mě z matic 3 3 x1 0 vzniknou 2 rovnice: 3x1 + 3x2 = 0 a pak když to upravím vyjde x1 + x2 = 0, pak si mám za x
4 4 . x2 = 0 4x1 + 4x2 = 0 něco dosadit?
2) Myslím že jsou to úpravy aby z determinantu 3. řádu zůstal determinant 2. řádu, přikládám obrázek (asi to nebude moc čitelné protože dost škrábu)
http://www.sdilej.eu/pics/fb660d734d8a2 … af43a6.JPG

↑ gsdv:
1) to se mi moc nezdá. Jaké máte ty vlastní čísla pro tuto matici?
2) V tom Vašem postupu se s maticí pracuje tak, aby výpočet determinantu byl co nejjednodušší. Používá se vytknutí, operace s řádky a tak podobně aby v determinantu byly bějaké nuly. Pak je použití Sarrusova pravidla poměrně snazší, než kdyby se toto pravidlo použilo hned.
EDIT: Pokud používáte wolphram, ten umí také najít vlastní hodnoty i vlastní vektory, tak pro kontrolu výsledků to je dobrý nástroj.

↑ gsdv:
1) to je dobře, takže pak máte dvě matice:
Odtud 
Za
volíme např. 1, potom 
Tedy první vlastní vektor v=(1,-1)
A totéž pro druhou matici (s lambdou 2)
Pozn. Hledaný vlastní vektor není určen jednoznačně, jakýkoliv k-násobek našeho vektoru je též vlastním vektorem matice.
2) Tak kdyby se nedařilo s úpravami determinantu, tak vždycky zbývá ta možnost použít rovnou Sarrusovo pravidlo. Jen pak bude trochu komplikovanější řešení rovnice, to jsme tady nedávno řešili s kolegou.
Ale myslím, že je ve Vašem zájmu ty úpravy při výpočtu determinantu pochopit, protože pak je to řešení výrazně rychlejší a jednodušší, což při písemce oceníte :)
↑ teolog:
Tak myslím že už to chápu. U toho 1) mě nedošlo že za x1 můžu dosadit cokoliv. 2) Určitě se mě to bude hodit, ale lenost je hrozná věc :)
Můžu se zeptat ještě na něco? Je to z trochu jinýho soudku ale podoba tam je
Je možný že se obsah trojúhelníku dá spočítat ze souřadnic vrcholů vektorovým součinem? Jako S=1/2. (vektorAB x vektorAC) ??

↑ gsdv:
Ano, protože velikost kolmého vektoru spočítaného jako vektorový součin je zároveň obsahem rovnoběžníku určeného původními vektory. A polovina tohoto obsahu je obsah trojúhelníka.
Stránky: 1