Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím
Předem bych chtěl dodat že se s matikou moc nekamarádím a jsem rád že zvládnu jednoduchou logaritmyckou rovnici..
Vlastně jsem se zde dostal docela náhodou..
Řeším u robota odhad vzdálenost kolik ujel pomocí reflexních enkodéru.(Na kole jsou matný a lesklý plošky a podle toho jak moc se světlo odrazí tak určím zda se jedná o matnou nebo lesklou plošku a pomocí střídání plošek vypočtu ujetou vzdálenost)
problém nastává v docela vélkých zákmytech a v mechanické nedokonalosti enkodéru.
Jak je vidět na grafu díky mechanické nedokonalosti se hodně vlní (či-li nemůžu použít např. <80 je matná ploška a >80 je lesklá ploška) a díky zákmitům nemůžu použít to že pokud je rozdíl hodnot větší než třeba 30 jedná se o skok na další plošku. Poté sem začal zkoumat plovoucí průměr tam mi nějak došlo že to bude docela zkreslovat a zaostávat za původním signálem. A nakonec jsem skončil u Kalmanova filtru který nemůžu vůbec pochopit (http://robotika.cz/guide/filtering/cs)
(jenom pro jistotu jsem ve druháku takže pomalu na mě :D)