Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, potreboval bych nutne poradit s par priklady. A taky bych se chtel zeptat kde vsude se meni znamenko kdyz vytknu -1. Byl bych vam opravdu vdecny za nazorny priklad ja to totiz nejak nechapu. Tak napr tady jak se to dela:
12x^2+30-21x 3x-7 6x+5
______________ = ________ + _______
16x^2-9 3-4x 4x+3
Pak bych potreboval poradit s timto:
b+1 b-1 4b b^2+1
____ - ______ - _______ + _______
2b-2 2b+2 b^2-1 b^2-1
A jeste bych vam byl vdecny za tenhle:
Viz obrazek. Nevim jak bych to sem napsal. Dekuji za pochopeni. Potreboval bych poradit s priklady E, F ,G. Děkuji byl bych vam za to opravdu vdecny!
EDIT: Koukam ze nikdo zatim neodpovida. Jestli toho je moc tak mi budou stacit alespon ty 2 prvni prosim.

podmínky:
ve jmenovateli vzorec
ve druhém zlomku máme ve jmenovateli opačná znaménka, vytkneme -1
vpravo zlomky sečteme
roznásobíme závorky a zbavíme se zlomků

Zkouška není logicky nutná.
↑ Hanis:
Diky moc.

druhý příklad je analogický
ty na papíře - na netu si najdi pravidla pro počítání s mocninami a odmocninami, převeď odmocniny na mocnicy a počítej, já ti to zkontroluju
příště do jednoho topicu jeden příklad
Dobre kouknu na to... Jeste se chci jenom zeptat druha odmocnina ze 3 × druha odmocnina ze 4 je druha odmocnina z 12?
A poradil by mi nekdo prosim s timto?
b+1 b-1 4b b^2+1
____ - ______ - _______ + _______
2b-2 2b+2 b^2-1 b^2-1
↑ Domingster:
V čem je problém? Vezmi si první 2 zlomky a druhé 2 zlomky. Najdi společného jmenovatele, zjednoduš. Potom si najdi společného jmenovatele pro zbylé 2 zlomky a postup opakuj.
BTW, založ si nové téma pro každý další příklad.
Diky moc. Na papire mi to prijde hrozne slozite a kdyz se to takhle rozepise tak v tom nevidim zadny problem. A omlouvam se priste zalozim pro kazdy priklad nove tema.
↑ dadada:
Zdravím,
přečti si prosím místní pravidla a založ si vlastní téma pro svůj dotaz. Děkuji.