Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřebovala bych pomoct s tímto příkladem:
Vypočítejte kinetickou energii tělesa o hmotnosti 5 tun, které dopadlo na Zem z výšky 65000 km, je-li poloměr Země 6378 km a hmotnost Země 5,98.1024 kg. [2,85.1011 J]
- něco podobného se řešilo zde http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=13191 ale nevím co počít s konkrétní výškou a oběma hmotnostmi, nemám třeba počítat podle tohoto vzorce
??
- pak by mě ještě zajímala jedna věc u příkladu který se řešil zde http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=13192, konkrétně jak se přišlo na vzorec pro výpočet hmotnosti Slunce
Pomůže někdo? Je to pro mě hodně důležitý
↑ gsdv: Čistě z hlediska zadíní: Když dopadlo tak už se nehýbe ne?
Jestliže ale se bere ta kinetická energie těsně před dopadem, tak to bude skutečně podle vzorce
, kde v je ta rychlost těsně před dopadem a m hmotnost tělesa.
Jak jsi odkazoval na to jiné vlákno, tak tam zdenek1 napsal:
zdenek1 napsal(a):
Ten vztah pro volný pád můžeš použít jen když
tj. obráceně než je v přkladu (jinými slovy pro homogenní gr. pole - a to tady není). Pro radiální gr. pole musíš použít
A ty jen dosadíš do toho vzorce, protože platí zákon zachování energie (kinetická energie těsně před dopadem bude rovna potenciální energii v té výšce)
↑ TomDlask:
Aha, už je mě to trochu jasnější. Za G dosazuju m.g kde m je hmotnost tělesa že?
A k tomu druhému příkladu, můžeš na něj taky kouknout? Fakt nechápu kde se vzal ten vzorec na hmotnost předpokládám že opět nějakým odvozením a že nespadl z nebe
↑ gsdv:
Ne, G je gravitační konstanta. Odvození vychází z Newtonova gravitačního zákona (z čeho taky jiného).
Newtonův gravitační zákon je i odpověď na tvou druhou otázku s tím Sluncem.
↑ gsdv:
Dostředivé zrychlení lze spočítat třeba takto:
Aby Země nepadala ke Slunci, ani se neoddalovala, tak musí být toto zrychlení stejné jako gravitační, které se dá vypočítat takto:
Zde vystupuje hmotnost Slunce
, protože ji chceme vypočítat tak si ji vyjádříme:
Za a dosadíme vztah pro dostředivé zrychlení.

↑ TomDlask:
aha tak tam se počítá s gravitačním zrychlením, a to má i svůj vzorec
?
vyjádřit Ms už v pohodě dokážu jenom jsem nevěděla odkud se vzalo
↑ gsdv:
No, možná lepší než si říkat že to "má svůj vzorec" by bylo napsat si vedle sebe vyjádření gravitační síly z Newtonova zákona (který musíš stejně znát), a druhý Newtonův zákon (F=ma) a dát ten vzorec dohromady z té rovnosti. Pak si toho nebudeš muset pamatovat tolik - ten vzorec nespadl z nebe, ale je přímým důsledkem těch dvou základních zákonů (které už z nebe dá se říct spadly).
↑ TomDlask:
Díky!!
↑ LukasM:
Děkuju též, a promin neodborné výrazivo nejsem fyzik a asi nikdy nebudu.