Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
stále mi nejde do hlavy, dle materiálů, které jsem sehnal, jak mám určit vzor partikulárního řešení (obecně) u takovýchto rovnic.
Nejde mi o konkrétní řešení příkladu, spíš bych rád pochopil jak na to.
Pro příklad:
Vypočtu, že kořeny charakteristické rovnice jsou 0 a 2 a nyní bych měl "nějak" najít vzor ...
Existuje někde tabulka vzorů, či lze vzor dopočítat?
(ten by měl být
)
Z postupu MAWu nejsem zrovna dvakrát chytrej.
Moc dík za radu ...
Standa
Zdravíčko exituje něco jako tabulka typů řešení pro různé typy pravých stran. V tomhle případě je pravá strana tvaru 
pro tuhle pravou stranu je typ řešení:
Polynomy R a P jsou stejného stupně. k je násobnost lambda jako kořene char. rovnice v tomto případě je lambda =0 takže je 1 násobným kořenem rovnice z toho tedy plyne že tvar řešení bude: 
↑ krida:
Dík za odpověď, možná tedy specifikuji otázku trochu jinak.
Jakým způsobem řešit úlohy typu: "Najděte vzor pro parciální řešení". Co jsem se dočetl lze parciální řešení získat buď právě z "tabulky" řešení pravých stran, kde je řešení právě ve formátu "vzoru parciálního řešení", nebo výpočtem. Výpočtem získám ale výsledek a tento vzor bych pak z něj musel odvodit a to mi připadá zbytečně komplikované. Pokud tedy existuje jednodušší metoda.
dík
↑ PokecCZ:
Zdravím, máš na mysli tuto tabulku nebo něco jiného? Děkuji.
Stránky: 1