Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

jedna se o obycejnou linearni diferencialni rovnici prvniho radu. v prvnim kroku resime homogeni cast:
provedeme variaci konstanty a reseni puvodni nehomogenni rovnice hledame ve tvaru
:
dosadime do puvodniho zadani:
a vratime se zpet k variaci:
zkus si sam vypocitat partikularni reseni ze zadane PP
http://old.mendelu.cz/~marik/maw/index.php?form=ode
a prava strana rovnice je y/x+x*(6+e^x)
primy odkaz je http://wood.mendelu.cz/math/maw/ode/ode … ko=Odeslat
Vidim, ze nez jsem vykoupala a uspala dite, tak me Robert a plisna uz predbehli...dobra, beru to jako rozcvicku sazby v TEXu a hlavne rozcvicku mozkovych zavitu, protoze je to uz par let, co jsem tohle resila :-D
prevedu y doleva a celou rovnici vydelim x
Ted je ze zadani videt, ze se jedna o uplnou diferencialni rovnici 1. radu, ktera se obecne zapisuje ve tvaru:
V nasem pripade je
a 
Nejprve vyresis zkracenou diferencialni rovnici (tj. rovnici, kde
)
V nasem pripade
a najdeme reseni zkracene rovnice (za pojmy nerucim, tohle jsem uz par let nevidela) a znaci se s pruhem nebo vlnovkou.....to ale neumim vysazet v TEXu, takze ja to oznacim
.
Tohle nekdo resi separaci promennych a nekdo k tomu pouziva vzorec, ktery je prave na zaklade separace odvozen. Udelam to podle vzorce:
(pri integraci konstantu nepisu, vzorec uz ji obsahuje)
Tak na zaklade tohoto reseni zkracene rovnice hledame reseni uplne rovnice ve tvaru
, (tzv. variace konstanty) kde
je zatim neznama funkce.
Tvar reseni
derivujeme podle x (jako soucin)
a vse dosadime do puvodni diferencialni rovnice

Odtud po uprave pro hledanou fci
plati diferencialni rovnice
Tu resis primo integraci...nezapomenout na integracni konstantu
Takto nalezenou konstantu
dosadis do predpokladaneho reseni
.
Odtud
To je obecne reseni yadane diferencialni rovnice.
Nyni dosadis podminku 
, odtud C=-6
Partikularni reseni ma tvar
A ted uz jen dosadis
a vypoctes 
.
Ufff, no tukala jsem to primo sem, takze za bezchybnost nerucim :-o Rovnez se omlouvam za nepresnosti v sazbe TEXu, ale to casem dopiluju :-)
Stránky: 1